A. Ko. | 16. 5. 2022, 11:32

V ZOO Ljubljana se veselijo novih mladičkov

Profimedia

Oskrbniki so jih opazili konec aprila. Ker gre za bolj plaho vrsto živali, obiskovalce prosijo za umirjeno opazovanje. 

Konec aprila so oskrbniki v ZOO Ljubljana v gnezdu črnih štorkelj opazili naraščaj. Črne štorklje so selivke, ki v Sloveniji veljajo za ranljivo vrsto, zato vsak tak dogodek prinese ogromno veselje.

Kot so zapisali na Facebooku v ZOO Ljubljana v okviru programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA) že vrsto let uspešno razmnožujejo.

''Samec se je izlegel v našem živalskem vrtu leta 2015, leto dni mlajšo samico pa smo dobili iz zagrebškega.''

V živalskem vrtu pravijo, da sta nova starša zelo skrbna – samica naraščaj greje, samec pa jim prinaša hrano.

Čeprav so štorklje v živalskem vrtu vajene ljudi, pa so v času gnezdenja bolj občutljive. V naravi v tem obdobju živijo povsem skrite. Črne, že po naravi bolj plahe od belih, sedaj še posebej potrebujejo svoj mir. Zato v ZOO Ljubljana vse obiskovalce naprošajo za umirjen ogled.  

Črna štorklja je selivka, ki se seli v Afriko. Velja za redko in plaho ptico, ki ji človeška bližina ne ugaja. Je mnogo manj poznana od svoje sorodnice, bele štorklje. Ne razlikujeta se samo po barvi, pač pa tudi po obnašanju in življenjskem okolju. 

''Medtem ko bela štorklja živi v naseljih in v odprti krajini, plaha črna štorklja ne prenese bližine človeka in živi v strnjenih gozdovih,''

so zapisali na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).  Črna štorklja je tudi eden izmed 'gozdnih specialcev', katere skuša DOPPS s kampanjo Varuhi gozdnih specialcev zaščititi.

Gre za ptice, kot pravijo v društvu, katerih populacija je že močno zdesetkana in je za njihovo ohranjanje nujna učinkovita in takojšnja vzpostavitev novih naravi prepuščenih gozdov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.