A. Ko. | 27. 8. 2022, 09:22

VIDEO: Policijski psi zvezde najbolj simpatične kampanje

Policijska uprava Kranj / Facebook / posnetek zaslona
VIDEO: Policijski psi zvezde najbolj simpatične kampanje (foto: Policijska uprava Kranj / Facebook / posnetek zaslona)

Ob začetku novega šolskega leta se veliko osvešča o varni vožnji v času, ko so šolarji z mislimi še pri počitnicah. S kampanjo kranjske policijske enote se nobena ne more primerjati. 

Vajeni smo že simpatičnih objav, ki jih kranjski policisti delijo na svojih družbenih omrežjih. Na svoj humoren način potrkajo na marsikatera ušesa, ki ob bolj klasičnih pristopih ostanejo gluha.

Tokrat so nas razveselili s posnetkom, ki ozavešča o varni poti v šolo in nagovarja tako otroke, kot odrasle. Glavni zvezdi sta dva policijska psa. 

Policijski psi so nepogrešljivi v slovenski policiji. Če so sprva iskali večinoma prepovedane droge in eksplozivna sredsta (spomnite se samo ukrajinskega junaka, psička Patrona), so danes vključeni v najrazličnejše aktivnosti, zadnje čase tudi vedno bolj pogosto v iskanje pogrešanih oseb. Na policiji so zapisali takole:

"Med splošne naloge spadajo varovanje javnega reda in miru na dogodkih, na katerih so prisotne večje množice ljudi, na primer na nogometnih tekmah in različnih zbiranjih; nadzorovanje državne meje, pri katerem psi uspešno preprečujejo nezakonite migracije; iskanje pogrešanih in iskanih oseb, kot so storilci kaznivih dejanj; varovanje nevarnih postopkov, v katerih psi zvesto pazijo na svoje vodnike, ... "

So pa policijski psi s svojim izrednim vonjem zelo uspešni pri detekciji različnih snovi. Najbolj aktualno je njihovo 'diagnosticiranje' koronavirusa. Njihova uspešnost je prek 90 %.

Konec lanskega leta je bilo v Sloveniji nekaj prek 160 policijskih psov. Policijski psi so delovne pasme psov, največkrat nizozemski, belgijski ali nemški ovčar. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.