A. Ko. | 21. 6. 2022, 06:00

Veterinarji svarijo: ''Če ste v dvomu, potem je odgovor NE'!'

Profimedia
Veterinarji svarijo: ''Če ste v dvomu, potem je odgovor NE'!' (foto: Profimedia)

Vročinski val je tudi za pse zelo stresna izkušnja, zato v teh dneh pazite nanje. Da pes ne spada v vroč avto, večina ljudi ve. Toda desetkrat več obiskov pri veterinarjih je zaradi nečesa drugega. 

V poletnih dneh veterinarji veliko obiskov beležijo zaradi aktivnosti v vročini. Zato svarijo – če ste v dvomu, ali je prevroče za sprehod ali ne – potem počakajte do trenutka, ko boste prepričani, da so temperature primerne. Četudi je to ob desetih zvečer.

Britanske živalovarstvene in veterinarske organizacije so se združile v kampanji z namenom osveščanja vseh pasjih skrbnikov o nevarnosti, ki jih prinaša rekreacija psa v vročini.

''Bolezenska stanja, povezana z vročino, lahko vodijo v odpoved organov, poškodbe možganov in smrt,'' je povedal dr. Dan O’Neil, profesor na Royal Veterinary College.

Dodal je: ''Resnica je taka, da desetkrat več psov potrebuje veterinarsko pomoč zaradi aktivnosti v vročini, kot pa zaradi pregretja v avtomobilu.''

Psu v vročini dneva zagotovite hladen prostor v notranjosti, na voljo naj ima svežo vodo, pustite ga počivati.

Psi se, tako kot ljudje, radi ohladijo v bazenu, lahko tudi tistem majhnem napihljivem. Če imate občutek, da se je pes pregrel, ga pri tačkah pričnite hladiti z vodo, lahko ga tudi oviteje v mokre brisače. Če je stanje slabo, ne odlašajte z obiskom dežurnega veterinarja.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.