A. Ko. | 16. 7. 2022, 09:01

Zakaj so psi in mačke TE barve tako nepriljubljeni?

"Živali si zaslužijo zaščito, za vsako ceno!"

Profimedia

V zavetiščih najdlje čakajo na svojo priložnost. Mačke te barve naj bi bile mistične in nadnaravne, psi pa agresivni in nevarni.  

Ali ste že slišali za sindrom črnih psov? Gre za to, da so črni psi, predvsem pa veliki črni psi mnogo manj priljubljeni od ostalih in v zavetišču običajno dlje čakajo na nov dom. Prav tako pa tudi črne mačke veljajo za manj priljubljene.

Od kje ta rasizem?

Fenomen črnih psov se preučuje že desetletja, najverjetneje pa izhaja že iz davne zgodovine. V mitologiji so bili črni psi pogosto upodobljeni kot čuvaji podzemlja, poosebljeno zlo.

K njihovi nepriljubljenosti je kasneje dodatno prispevala filmska industrija, ki velike črne pse velikokrat prikazuje kot agresivne, nevarne in napadalne.

Drug razlog je ta, da naj bi bili črni psi manj fotogenični od ostalih in tako na fotografijah, ki jih zavetišča delijo po spletnih straneh, ne pridejo do izraza.

Še bolj kot psi, pa so nezaželene črne mačke. Gotovo poznate kakšnega, ki še vedno trikrat pljune, če mu pot prekriža mačka te barve.

Črna mačka naj bi bila izvenzemeljska, nadnaravna, mistična.

Imela naj bi posebno moč, prinašala naj bi nesrečo, pogosto se pojavlja v grozljivkah.

Kako pa je s tem danes, smo vprašali Marka Omana, dr. vet. med, vodja zavetišča Ljubljana.

''Trenutno je tako malo psov na voljo, da so vsi zaželeni, četudi so črni. Imamo pa izkušnjo pri črnih mačkah, ki pa so v preteklosti res bile manj zaželene. Zato smo pričeli z dogodkom: 'Noč črnih mačk' in razbijali mite o črnih mačkah. Pri tem smo bili zelo uspešni in črne mačke so odhajale v posvojitev celo malce hitreje kot druge oziroma sedaj povsem enakovredno,'' nam je povedal dr. Oman.

Profimedia

V preteklosti, 10 let in več nazaj, je bilo zapuščenih psov veliko več in takrat so prevladovali predvsem psi v tipu volčjaka.

''Takrat smo črne večje pse veliko težje oddali kot ostale. Morda zato, ker so bolj podobni volkovom, morda koga spominjajo še na bolj strašljive pravljične like, kot so volkodlaki… verjetno (so) obstajajo podobni miti in stereotipi, kot za črne mačke.'' 

Danes pa, kot pravi, so veliko bolj pomembni dejavniki pri posvojitvi velikost, obvladljivost, socializiranost ter vodljivost psa. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.