30. 5. 2022, 16:38 | Vir: STA

Žalostne novice iz Francije: poglejte, kaj se je zgodilo z orko

Twitter/posnetek zaslona
Žalostne novice iz Francije: poglejte, kaj se je zgodilo z orko (foto: Twitter/posnetek zaslona)

Žival, ki tehta več kot tono, naj bi zdaj odvlekli do obale, kjer bodo veterinarji in biologi opravili obdukcijo, da bi ugotovili, zakaj je morski sesalec zašel v Rokavski preliv in Seno. 

Orko, ki je več tednov plavala v francoski reki Seni, so našli mrtvo.

Reševalci so bolno žival, ki je zatavala v sladko vodo, skušali spraviti nazaj v morje, a pri tem niso bili uspešni.

Še pred kratkim so jo videli v reki 

Pojav orke v Seni, ki teče tudi skozi prestolnico Pariz, je sprožil začudenje v Franciji, a tudi skrb naravovarstvenikov za zdravstveno stanje živali.

Še davi je orko, kako plava v reki, videl moški, so sporočile lokalne oblasti v kraju Rouen na severozahodu Francije. Naravovarstvena organizacija Sea Shepherd France je s podporo pristaniške kapitanije nato orko locirala in lahko le še ugotovila njeno smrt. 

Skušali so jo rešiti 

Reševalci so v soboto sprva skušali orko s kitovimi zvoki usmeriti proti morju. Pri reševanju so uporabili tudi dron, slike pa so pokazale tvorbe in glivično okužbo v naprednem stanju, kar je nakazovalo, da je žival hudo bolna. Skupina strokovnjakov je nato soglasno sklenila, da se žival evtanazira, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti.

Twitter/posnetek zaslona

Po podatkih skupine za raziskovanje morskih sesalcev (GEEC) je orko v začetku aprila prvič opazila posadka ribiške ladje približno 30 kilometrov od obale Normandije. Od takrat so orko večkrat opazili ob obali, v izlivu Sene in kako plava po reki navzgor.

Naravovarstveniki so že kmalu po tistem, ko so orko opazili v reki, opozorili, da je njeno življenje ogroženo, njeno zdravstveno stanje pa bi se lahko še poslabšalo, če bo ostala v sladki vodi.

Orke, ki sicer spadajo v družino delfinov, običajno najdemo v oceanih, ob obali Škotske, Islandije in Norveške kot tudi južneje v Atlantskem oceanu v Biskajskem zalivu. Redko zaidejo v Rokavski preliv, skoraj nikoli pa v reke, še navaja dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.