A. Ko. | 21. 10. 2022, 18:03

Javnost razdeljena, zavetišče Horjul jasno: vedenje je nesprejemljivo

Profimedia

V zavetišču Horjul pravijo, da bodo šli naslednjič ponj sami in ga odpeljali domov skupaj s prijavo pristojnim. Kaj se je zgodilo?

Tvoj pes, tvoja odgovornost. In ne odgovornost, skrb ali strah kogarkoli drugega. Mantre, ki jih pogosto ponavljamo v tovrstnih člankih, pa se očitno nekaterih bolj malo primejo. Tokratna zgodba prihaja iz okolice Trzina.

Nič hudega kriv pes je redno vandral po naselju, brez ovratnice in tudi brez spremstva, vmes lulal po vrtičkih in uničeval tujo lastnino.

Čigav je? Nihče ne ve. Pravzaprav vedo, v zavetišču Horjul, kjer so uspeli priklicati lastnico. Kot upajo, da prvič in tudi zadnjič.  

Njihova objava je eskalirala v komentarjih, verjeli ali ne, določenim posameznikom se to, da se pes sam sprehaja po naselju, ne zdi nič narobe.

Nekateri družbi, ki je občutljiva na prosto spuščene pse, očitajo celo nestrpnost.

Zelo je narobe, tako pravi tudi zakon o zaščiti živali v 11. členu: ʺSkrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.ʺ Ne le, da ni prav, da pes spravlja v stisko, celo v strah, druge okoli sebe. Če se pes sam potepa, je to v prvi vrsti nevarno tudi zanj.

ʺNe gre za noben drug pristop kakor varnost. Lahko ga zbije avto, motor. Lahko ga popade drug pes, ki ima tam dvorišče,ʺ je zapisala ena izmed komentatork. Ne nazadnje pa se s takimi primeri na koncu vedno ukvarjajo zavetišča, ki imajo dela že tako ali tako do glave in še čez.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.