A. Ko. | 20. 11. 2022, 14:00

ʺŽivali niso vreče odvečnega krompirja, ki jih oddajamo, da bi se jih čimprej znebiliʺ

Profimedia

Po spletu je zaokrožil zapis Društva za zaščito živali Kranj, ki se dotika tega, da ljudje vse prevečkrat živali posvajajo samo z očmi. ʺTistega lepega imate še?ʺ 

Ljudje živali, pasje ali mačje mladiče, vse prevečkrat kupujejo z očmi. Obstajajo pasme, predvsem psov, ki so v trendu ali vizualno izjemno privlačne, in to je velikokrat tudi edini razlog za nakup. Kakšne so potrebe živali, kako sovpada v življenjski slog posameznika – vse to sploh ni pomembno.

Dokler ne pride do težav pri sobivanju in ob tako nepremišljenih odločitvih pride do težav skoraj zagotovo.

Rezultat? Nezadovoljen pes (ali drugo živo bitje), ki kmalu postane odveč in nezadovoljen lastnik, ki največkrat krivdo za nastalo situacijo išče vsepovsod drugje.  

Če ste mislili, da je pri tistih, ki se odločijo psa ali mačka posvojiti kaj drugače – v resnici in na žalost ni. Vsaj sodeč po zapisu, ki ga je objavilo Društvo za zaščito živali Kranj. V njem pišejo o tem, kako zelo hitro se ljudje javijo, ko je na voljo pasemski muc ali kakšen, ki izjemno izstopa po svoji vizualni podobi.

V DZZŽ Kranj pravijo, da imajo takih povpraševanj ogromno in sodeč po komentarjih sledilcev, se z njimi srečujejo tudi druge organizacije, ki skrbijo za dobrobit živali.

ʺPoskusite se postaviti v naše gojzarje in pomislite, kako se počutimo, ko žival predajamo v roke (v večini primerov) popolnim neznancem. Samo na podlagi povpraševanj in predstavitev, ki jih pošljete, nekaj telefonskih pogovorov in spoznavnega ogleda živalce ... Moramo vam zaupati.ʺ 

Ob tem dodajo, da vsi vprašalniki in proces posvojitve niso tako 'za brezveze', kot nekateri trdijo. Želijo namreč, da gredo njihove živali v domove, kjer se zavedajo, kaj pomeni posvojitev. Posvojitev pomeni, da bo žival lahko z vami tudi 20 let, da bo morda treba prilagoditi način življenja, da žival s seboj prinese nekaj stroškov.

Profimedia

Bodoči posvojitelj mora razmišljati tudi o tem, kako bo, če on ali žival zboli in kako bo, ko pride težko pričakovani čas za dopust. A če vse to kot bodoči posvojitelj premislite, je posvojitev nekaj najlepšega, kar vam lahko prinese življenje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.