K. R. | 14. 6. 2024, 22:44

Ste opazili redek in zanimiv pojav na večernem nebu? Pojavili so se ponoči svetleči se oblaki

Profimedia

Pojav, ki se zadnja leta pojavlja tudi nad Slovenijo, je viden v večernem ali jutranjem mraku.

Na večernem nebu nad Slovenijo so se pojavili zanimivi in zelo redki ponoči svetleči se oblaki, ki jih lahko, če so prisotni, opazujemo le dobra dva meseca v letu - od druge polovice maja do konca julija - v večernem ali jutranjem mraku, je na omrežju X zapisal geolog Jure Atanackov. Takšne oblake smo sicer pri nas prvič opazili šele pred dobrim desetletjem, je povedal za N1.

Ponoči svetleči oblaki oziroma angleško noctilucent clouds so redek pojav, ki nastane na zelo velikih višinah - med 76 in 80 kilometri nad Zemljinim površjem. Čeprav sonce na površju planeta že zaide, žarki še vedno razsvetljujejo visoke oblake. Le dobra dva meseca na leto jih lahko opazujemo, ker se takrat zrak na takšni višini dovolj segreje.

Prej jih sploh ni bilo, zdaj se pojavijo vsako leto

Takšne oblake so nad Slovenijo prvič opazili šele pred 15 leti. Atanackov je za omenjeni meedij pojasnil, da tega pojava pred letom 2009 sploh niso zaznali, zdaj pa se pojavi vsako vsako poletje. Razloga za nenaden začetek pojavljanja ponoči svetlečih se oblakov strokovnjaki ne poznajo.

Profimedia

Ugibajo, da bi lahko bile za to krive podnebne spremembe, ali pa morda povečan promet na takšnih višinah. "Rakete sproščajo dim oziroma saje,  ki morda vplivajo na pogoje za nastanek kristalčkov," je za N1 pojasnil Atanackov. Zapisi o takšnih oblakih drugje po svetu so se sicer prvič pojavili v 19. stoletju.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan