N. Vo. , STA | 2. 4. 2024, 18:10

Po saharskem pesku in vetru je po Sloveniji klestila toča, kaj sledi?

Facebook/Maja Sušek

Po saharskem pesku in vetru je danes ponekod že klestila toča, najhuje je bilo v Črni na Koroškem, v Mislinji, na Ptuju in na Bledu.

Slovenijo so v zadnjih urah prešle nevihte, ki so ponekod prinesle tudi manjšo točo, a so obenem prinesle osvežitev po dneh, ko je bilo nebo prekrito s puščavskim prahom. Meteorologi so za popoldne napovedali nevihte z veliko verjetnostjo toče predvsem na Gorenjskem, v Koroški in Savinjski regiji, ob tem pa je Agencija RS za okolje (ARSO) izdala rumeno opozorilo.

ARSO

Nevihtno dogajanje se je začelo že v Črni na Koroškem, kjer so prebivalci poročali o drobni toči. Podobno vreme je bilo zabeleženo tudi drugod, zlasti v Mislinji, na Ptuju in na Bledu.

Prehod hladne fronte, ki je s seboj prinesel dež in točo, je označil tudi konec dnevov, ko je bilo nebo prekrito s puščavskim prahom. Ta prah, ki so ga nad naše kraje prinesli močni višinski vetrovi iz severne Afrike, je v preteklih dneh obarval nebo v oranžne odtenke in zvišal raven delcev v zraku. A zahvaljujoč prehodu fronte se je kakovost zraka hitro izboljšala, kar nam je znova omogočilo občudovanje čistega modrega neba in gorskih vrhov, ki se belijo v snegu.

Kaj nas čaka zvečer?

Za nocoj so napovedane še posamezne plohe in nevihte, predvsem na severu in vzhodu države, ponoči pa se bo vreme umirilo in zjasnilo. Pričakujemo lahko tudi nastanek meglenih območij v nižinah. Jutranje temperature se bodo gibale med 3 in 8 stopinjami Celzija, v Zgornjesavski dolini pa lahko padejo tudi na 1 stopinjo.

Napoved za prihodnje dni

Obeta se nam postopno izboljšanje vremena. V sredo se bo dopoldne oblačnost od zahoda povečala, popoldne pa bo zmerno do pretežno oblačno, z možnostjo rahlega dežja predvsem v hribovitih zahodnih krajih. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 9 do 17 stopinj Celzija. Prihajajo sončni dnevi, s toplejšim vremenom proti koncu tedna, kar bo dobrodošla novica za vse, ki si želijo več sončnih žarkov in čistejšega zraka.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel