8. 7. 2024, 14:43 | Vir: STA

Balkan v primežu vročinskega vala: izdano rdeče vremensko opozorilo

Profimedia

Vročinski val bo trajal do konca tedna. 

Zahodni Balkan je zajel nov vročinski val. Najhuje je v Albaniji, kjer temperature že presegajo 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem vremenoslovci medtem opozarjajo, da bodo visoke temperature dele države zajele v torek, v Srbiji najhujšo vročino pričakujejo od srede, v BiH pa v četrtek.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za torek zaradi visokih temperatur izdal oranžno vremensko opozorilo za reško, splitsko in dubrovniško območje. V sredo bo za to območje zaradi nevarne vročine veljalo rdeče vremensko opozorilo.

Tina Kosec/Bobo

Zelo velika nevarnost bo zaradi izjemno visokih temperatur na jadranski obali veljala tudi v četrtek. V preostalih delih države bo nevarnost zaradi vročine po trenutnih napovedih vremenoslovcev prav tako velika.

Do kdaj bo trajal vročinski val?

Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) je opozorila, da bo vročinski val trajal do konca tedna. Temperature bodo od srede predvidoma dosegale do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa po napovedih vremenoslovcev lahko pričakuje tropske noči.

V Bosni in Hercegovini bo po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države. Tam se bodo temperature v torek in sredo povzpele do 38 stopinj Celzija, v četrtek pa bodo še za stopinjo višje.

Profimedia

V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za "vsak nameren ali nenameren požar" zagrožena 15-letna zaporna kazen.

Nov vročinski val prihaja tri tedne po zadnjem, ki je v Črni gori ter večjem delu Dalmacije, BiH in Albanije povzročil izpad električne energije. Izpad naj bi se začel v Albaniji, potem ko je zaradi visokih temperatur prišlo do okvare na daljnovodu, ki državo povezuje z Grčijo.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak