25. 5. 2020, 11:20

Ste vedeli? Dan s kavo je prijeten, telo pa zdravo!

PROMO
Ste vedeli? Dan s kavo je prijeten, telo pa zdravo! (foto: PROMO)

Če ste med tistimi, ki si začetka dneva ne predstavljate brez skodelice kave, potem je zagotovo dobro vedeti, da je pitje tega poživljajočega napitka pravzaprav zdrava razvada. Ta pa bo še toliko bolj prijetna, če boste za pripravo kave uporabili sveže mleto kavo.

Kako na naše zdravje vpliva pitje kave, je že leta in leta predmet pogovorov in razprav. A dileme ni več. Danes je znanih že vrsta ugotovitev, ki govorijo kavi v prid. To je spodbudna informacija, saj po ocenah strokovnjakov ljudje na dan popijemo več kot dve milijardi skodelic kave.

Kot ugotavljajo, nas pitje kave, denimo, ščiti tako pred sladkorno boleznijo tipa 2 kot tudi pred Parkinsonovo boleznijo. Uživanje kave naj bi tudi opazno zmanjševalo tveganje za raka na jetrih in nekatere druge jetrne bolezni, blagodejni učinki pa so se pokazali tudi pri vplivu na zdravje našega srca.

Ko vas torej naslednjič strese zvok budilke, se oprite na misel, da lahko dan povsem brezskrbno začnete s svojo najljubšo kavo.

Skrivnosti opojnega napitka

In zakaj si ne bi privoščili kave vseh kav? Ena od najbolj aromatičnih in omamnih je zagotovo tista, ki je pripravljena iz sveže mlete kave.

Čeprav so jo tradicionalno pripravljali v majhnih bakrenih džezvah, jo prav tako okusno lahko pripravimo v povsem običajnih kuhalnih lončkih. Za številne je še danes to edina prava kava!

V vašo skodelico namreč “prinese” vse tisto najboljše, kar kava ima. Vonj sveže mlete kave je nezamenljiv in ves dom napolni s prijetno aromo, okus je bogat in poln, tekstura pa gosta.

Za vse to se ni treba vrniti v kuhinje naših mam in babic, temveč je turška kava nekaj, kar si lahko omisli prav vsak. Bistveno je, da uporabimo kakovostno in sveže mleto kavo, ki jo vmešamo v zavreto vodo, a v tolikšni količini, da bo krepčilen napitek ravno primerno gost. Kavo torej pogumno vmešamo, nato pa počakamo, da se kavna usedlina usede na dno. Od tu do popolnega začetka vašega dne manjka le še skodelica, v katero nalijete ta opojni napitek. In dan se lahko začne.

Kava, ki združuje

Sveže mleta kava je s svojo prijetno aromo in vonjem tako mamljiva, da si jo lahko privoščimo v kateremkoli delu dneva. Je prijeten izgovor za druženje s prijatelji ali družino ali za to, da smo nekaj trenutkov sami s seboj. In s svojo najljubšo kavo, seveda!

S sveže mleto kavo se boste tako vsak dan prebujali v lepa jutra, z njo se bodo k vam vrnili ukradeni popoldnevi, ob vsem tem pa boste naredili še nekaj dobrega za svoje zdravo telo. Nova najboljša prijateljica? Zagotovo!

Bi si radi prislužili paket Barcaffe? Delite z nami svojo pozitivno misel! Vse o nagradni igri preberite TU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.