1. 6. 2020, 15:06

Obožujete kavo? Ljudje, ki jo pijejo vsak dan, imajo vsaj eno očitno prednost pred tistimi, ki je ne

PROFIMEDIA
Obožujete kavo? Ljudje, ki jo pijejo vsak dan, imajo vsaj eno očitno prednost pred tistimi, ki je ne (foto: PROFIMEDIA)

Če ste se še vedno spraševali, ali je pitje kave kljub užitku, ki vam ga nudi, vendarle slaba razvada, se lahko pomirite in samo še – uživate! Zbrali smo bistvena pozitivna dognanja, kaj v resnici 'naredi' kava v vašem telesu.

1 Seveda, budnost!

Po skodelici kave se počutimo manj zaspani, bolj zbrani, osredotočeni, imamo več volje in motivacije za vsa opravila. Najbolj očiten fiziološki učinek kave je torej povečanje budnosti, saj je kofein poživilo, ki začasno preprečuje utrujenost. In kako mu to uspe? Tako, da blokira receptorje za adenozin, naravno proizvedeno snov, ki ureja vzorec budnosti in spanja ter v nas vzbuja občutek zaspanosti. Kava vpliva na centralni živčni sistem ter tudi na srce in krvni obtok, kar se odraža v naši večji telesni in umski aktivnosti. 

2 Energija na potenco

Kofein prav tako spodbuja proizvodnjo adrenalina, hormona, ki nam daje energijo. Po skodelici kave smo tako tudi sredi dneva še vedno oziroma znova pripravljeni na nove naloge. Ta 'injekcija' nove energije nam pride prav predvsem takrat, ko se naš delovnik raztegne daleč v večerne ure ali celo v noč. Seveda pa sta tako kot pri vseh stvareh tudi pri kavi potrebni zmernost in zdrava pamet. Če pretiravamo z delom v noč, ki ga redno spremljajo galone kave, svojemu telesu ne bomo naredili nič dobrega, pojavijo se lahko celo nekateri neželeni učinki, kot so nemir, nervoza in nespečnost.

PROMO

3 Za pozitivno naravnanost 

Raziskovalci z univerze Harvard naj bi celo ugotovili, da kava stimulira proizvodnjo snovi, ki izboljšujejo razpoloženje in s tem pomagajo zmanjšati depresijo. V zmernih količinah kava torej pozitivno vpliva na psihično počutje, in to ne le zato, ker jo pijete v prijetni družbi in z užitkom. 

4 Poveča užitke v spalnici

Gotovo ste že kdaj slišali, da naj bi kava izboljšala tudi spolno življenje. Nekatere študije so res pokazale, da pitje kave poveča spolno slo oziroma dvigne libido tako pri moškem kot pri ženski. Ena od njih naj bi pokazala tudi, da so moški, ki so popili dve skodelici kave na dan, 50 odstotkov manj verjetno trpeli za motnjo erekcije, druga pa, da kava stimulira področja ženskih možganov, odgovorna za uravnavanje spolnih hormonov.

Bi si radi kar takoj prislužili paket dobrodejne kave Barcaffe? Delite z nami svojo pozitivno misel! Vse o nagradni igri preberite TU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.