28. 5. 2020, 10:33
Skok v poletje: z odlično čokoladno sladico in sveže mleto kavo
Kava je trenutek, ki si ga vzamemo zase in za prijatelje. Za klepet in druženje ali pa razmislek v tišini. Začetek poletja je tik pred vrati, zato je to idealen čas, da si tokrat privoščimo razvajanje v obliki brownijev s kavo. Ljubitelji kave se jim ne bodo mogli upreti, hkrati pa vsi prav dobro vemo, da sta kava in čokolada odlična kombinacija.
Sestavine:
1 skodelica temnih čokoladnih kapljic
1 dl kuhane sveže mlete kave
1⁄4 skodelice kokosovega olja
1⁄3 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
1 žlica koruznega škroba
2⁄3 skodelice granuliranega sladkorja
3⁄4 skodelice in dodatno še 2 žlici moke
3 žlice kakava
1⁄2 čajne žličke pecilnega praška
1⁄8 čajne žličke soli
Postopek priprave:
Najprej stopimo čokoladne kapljice s kokosovim oljem nad vrelo vodo. Vmes ves čas mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Nato skuhamo sveže mleto kavo, pustimo, da se nekoliko posede, in potrebno količino brez usedline odlijemo v kozico.
V drugi posodi stepemo mleko, vaniljev ekstrakt in koruzni škrob. Nato dodamo toplo čokoladno zmes in kavo. Mešamo, dokler se sestavine ne spojijo. Dodamo še sladkor in dobro premešamo.
Nato dodamo moko, kakav, pecilni prašek in sol, ki smo jih prej že zmešali v drugi posodi. Pripravljeno testo vlijemo v pekač, ki ga prej podložimo z aluminijasto folijo, ki jo poškropimo z malo spreja za peko. Pečemo na 180 °C toliko časa, da po vbodu vanj zobotrebec ostane čist, približno 18 do 20 minut.
Ko se dovolj ohladi, da dvignemo folijo iz ponve, na drobno narežemo rezine, po želji prelijemo še z arašidovim maslom, dodamo oreo piškote in postrežemo. Namig: Recept za brownije s kavo je primeren tudi za vegane. Dober tek!
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere