Zanimivo! Pitje kave po sledeh največjih popotnikov

26. 5. 2020, 10:45 | Za boljši jutri
Zanimivo! Pitje kave po sledeh največjih popotnikov (foto: PROMO) PROMO

Temperature zunaj so čedalje višje, zato skodelica sveže mlete kave še bolj prija, če jo spijemo, medtem ko nas božajo sončni žarki. Nekateri zgodovinski podatki pravijo, da naj bi na Srednjem vzhodu začeli uživati napitek iz lupin kavnih zrn proti koncu 15. stoletja, medtem ko so prej samo jedli plodove kot poslastico.

Zanimiv pa je tudi podatek svetovnih popotnikov, ki pravijo, da je bila kava tako cenjena, da so imeli v hišah premožnih ljudi posebno sobo, ki so jo uporabljali le za pitje kave. Nekateri so imeli tudi služabnike, kahvedžije, ki so mleli in kuhali kavo. Na dvorcih, kjer je bilo takih služabnikov več, so imeli tudi kahvedžibašo, dvorjana, ki je skrbel samo za strežbo kave.

Eden od evropskih popotnikov navaja tudi, da je bilo treba kavo servirati in piti vročo. Arabci in Turki so namreč radi pili svoj priljubljen napitek tako vroč, kot so lahko prenesli.

Pravijo, da se po jutru dan pozna. Čeprav nam kave ne postreže kahvedžibaša, je lahko užitek, ko zadiši sveža mleta kava po naši kuhinji, ravno tako prijeten.

Vir: Kava čarobni napoj

Bi si radi prislužili paket dišeče kave Barcaffe? Delite z nami svojo pozitivno misel! Vse o nagradni igri preberite TU.