Zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov bi moral biti del naše prehrane tudi poleti.
Med je darilo narave, brez katerega si marsikdo ne predstavlja sezone prehladov. Ni le naravno sladilo – vsebuje encime, vitamine, antioksidante in druge telesu koristne snovi. Deluje protivnetno, pomirja prebavo, podpira odpornost, obenem pa neguje tudi kožo in lase.
Prav zato ga velja vključevati v prehrano skozi celo leto – tudi poleti. Tukaj so trije enostavni, a izjemno okusni načini, kako ga vključiti v svoj poletni jedilnik:
1. Osvežilne limonade z medom
Namesto sladkorja limonadi dodajte žlico medu. Ne bo le slajša, temveč tudi bogatejšega okusa. Poskusite različice z meto, ingverjem ali limeto – odlična naravna energijska pijača.
2. Preliv za solate
Zmešajte med, olivno olje, limonin sok in gorčico – nastal bo božanski solatni preliv, ki se odlično poda k poletnim solatam z jagodami, rukolo, oreščki ali sirom.
3. Sadne sklede z medom in jogurtom
Na kocke narežite poletno sadje (breskve, borovnice, lubenico), dodajte žlico grškega jogurta in pokapajte z medom. Rezultat? Svež in zdrav poletni posladek, ki ga boste pripravili v manj kot 5 minutah.
Zakaj uživati med skozi celo leto?
Med ni le sladka razvada – zaradi svojih naravnih hranil in protivnetnih lastnosti je dragocena podpora zdravju. Pomembno pa je, da izbiramo kakovosten, slovenski med. Za to si prizadevajo tudi pri Hoferju, kjer že 11 let v okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost sodelujejo s Čebelarsko zvezo Slovenije in so v tem času za boljšo prihodnost čebel namenili že več kot 240.000 evrov. V njihovem raziskovalnem čebelnjaku pridelujejo tudi lasten med, propolis, cvetni prah in celo čebelji strup, ki so osnova za strokovne raziskave kakovosti medu.
Ne pozabite: Med je naravno bogastvo, ki ga ustvarjajo čebele – z njegovo uporabo ne le razvajate brbončice in skrbite za svoje zdravje, temveč tudi podpirate slovenske čebelarje in prispevate k ohranjanju naravnega ravnovesja.