N.Z. | 13. 10. 2020, 13:35

5 najbolj razširjenih mitov o nošenju zaščitnih mask

profimedia
5 najbolj razširjenih mitov o nošenju zaščitnih mask (foto: profimedia)


Razpravo o smiselnosti nošenja mask so te dni še podžgale objave nekaj slovenskih estradnikov na družbenih omrežjih, v katerih so se iz tega ali onega razlog izrekali proti nošenju mask na javnih prostorih. 

Ker v njihovih izjavah, pa tudi izjavah komentatorjev pod taistimi objavami, kar mrgoli mitov, v nadaljevanju pod drobnogled jemljemo 5 najbolj pogostih.

Mit 1. Z nošenjem maske se prikrajšamo za kisik in vdihujemo CO2

Če mask niste vajeni, boste nošenje maske občutili kot neudobje ali vsaj kot nekaj nenavadnega. V nobenem primeru pa vas nošenje maske ne bo prikrajšalo za kisik ali povzročilo zastrupitev z ogljikovim dioksidom.

Pomislite na zdravstveno osebje. Zanje je nošenje zaščitnih mask del delovne rutine. Maske nosijo po več ur skupaj praktično že desetletja, ne da bi komu izmed njih zaradi tega zmanjkalo kisika, se mu zvrtelo v glavi ali bi mu bilo zaradi nošenja maske kakor koli slabo.

»Normalni, zdravi ljudje so lahko nadvse energični tudi s pokritim obrazom,« ve na podlagi raziskave, v kateri so govorili s posamezniki v okviru preventivnih ukrepov pred covidom-19, povedati dr. William Schaffner, profesor nalezljivih bolezni na univerzi Vanderbilt v Nashvillu in direktor Nacionalne Fundacije za nalezljive bolezni.

Nek irski zdravnik, Maitiu O Tuathail, pa je na Twitterju celo demonstriral, kako je raven kisika v njegovi krvi ostajala na 99%, pa čeravno ni nosil ene maske, ampak kar šest njih.

»Če se vam nošenje maske upira, ker je neudobna,« še svetujejo na Mayo Clinici: »Poskusite omejite vaše govorjenje in dihajte raje skozi nos. To bo omejilo ravni vlage pod vašo masko.«

  • P.S. Svetovna zdravstvena organizacij (WHO) sicer odsvetuje nošnjo maske med rekreacijo, saj bi ta zaradi preznojenosti lahko hitro postala mokra, nošnja pa neprijetna, v vlažnih maskah pa se tudi hitro namnožijo mikroorganizmi.
Mit 2. Če ste zdravi, vam maske ni potrebno nositi

Italijanska študija je pokazala, da je bilo kar 40 odstotkov pozitivno testiranih na koronavirus atipičnih, kar pomeni, da niso imeli nobenih simptomov. Tudi druge raziskave so dale slutiti, da je več kot polovico okužb s covidom-19 povzročil stik z asimptomatičnimi ali pa predsimptomaičnimi posamezniki.

Dejstvo je, da zgolj zato, ker se počutite zdravi, še ne pomeni, da morda že niste med prenašalci virusa.

Mit 3. Maska ne ščiti pred okužbo

Osnovna naloga nošenja maske je preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19, še posebno na mestih, kjer se srečujejo ljudje, ki niso iz istega gospodinjstva, hkrati pa tam ni mogoče vzdrževati varnostne razdalje.

Če maske nosijo vsi, maske pred okužbo posledično ščitijo tudi nosilce.

Zakaj torej nositi masko? Ker tako zagotovimo, da bi ne širili okužbe, v kolikor bi se kasneje izkazalo, da smo vendarle bili okuženi. Maske (tudi tiste iz blaga) namreč preprečijo kapljicam sline, da bi se te skupaj z virusom širile po prostoru.

Mit 4. Če ste zaradi mask anksiozni, vam jih ni treba nositi

Susanne Babbel, psihoterapevtka iz San Francisca, je za Psychology Today povedala: »Številne travme so povezane z maskami. Takšne travme imajo ljudje, ki so jih oropali zamaskiranci, ali ljudje, ki so bili že kdaj hospitalizirani.«

Susanne tem ljudem svetuje, naj identificirajo osebne negativne asociacije, ki jih morda imajo do zaščitnih mask, nato pa naj se naučijo, kako se lahko notranje pomirijo. Za to obstaja kar nekaj precej dobrih tehnik za samopomoč.

V primeru obolenja dihal ali astme pa pravzaprav ni razloga, da bi maske ne nosili. Še več. Prav tovrstna občutljivost bi morala biti razlog več za nošenje maske. Dr. Jennifer Ashton je nošenje mask označila za ’temelj znanosti’ in dodala: »Če je nekdo dovolj zdrav, da hodi naokoli, potem si lahko brez nadaljnjih izgovorov nadane tudi masko. Z masko se niste hermetično zaprli. Namesto fikciji prisluhnite raje dejstvom. Za življenja ljudi gre.«

Mit 5. Dovolj je, če nosimo maske

Pri WHO so bili glede tega dovolj jasni: »Nošenje maske ni dovolj. Nujno je potrebno vzdrževati tudi socialno distanco in osebno higieno, še posebno rok!«

Nosite torej maske, vzdržujte socialno distanco in si umivajte roke! To seveda velja za VSE!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.