Darjo Hrib | 9. 3. 2020, 09:11

7 dejstev o koronavirusu, ki vas bodo vsaj malce pomirila

Profimedia
7 dejstev o koronavirusu, ki vas bodo vsaj malce pomirila (foto: Profimedia)

Medtem ko novi koronavirus nadaljuje svojo svetovno turnejo in lahko v Sloveniji v naslednjih tednih – po besedah infektologov – pričakujemo povečanje števila okuženih, nas številni znanstveniki, med njimi mikrobiologi in virologi, poskušajo pomiriti z nekaj ključnimi dejstvi o tej senzacionalni epidemiji.

Te dni preprosto ni mogoče ubežati nenehnim obveščanjem o vedno novih okužbah na vseh koncih sveta, saj je novi koronavirus popolnoma prevzel vodilne naslove v vseh medijih in povzročil pravo histerijo na družbenih medijih. V tem kupu nefiltriranih informacij pa se lahko ključni kontekst te problematike zelo hitro izgubi.

Novi koronavirus je vsekakor velik izziv in tega nihče od strokovnjakov ne zanika. Širjenje virusa ni več zgolj zdravstveni problem, ampak problem, ki zahteva pozornost tudi ekonomske, družbene in celo politične sfere. Zato nekateri znanstveniki še toliko bolj vztrajajo, da se moramo ves čas zavedati tudi nekaterih pozitivnih dejstev, ki bodo morda vsaj malce pomirile vaš strah.

Vemo, kaj koronavirus je

Kot je napisal Ignacio Lopez-Goni, španski profesor mikrobiologije in virologije, so virus v kitajskem Wuhanu identificirali sedem dni po uradni oznanitvi 31. decembra, tri dni kasneje pa so že imeli razdelano genetsko sekvenco. Za primerjavo – za identifikacijo virusa HIV so po odkritju leta 1981 potrebovali kar dve leti. Vemo tudi, da je novi koronavirus naravnega izvora, soroden virusom, ki se običajno nahajajo v netopirjih in da lahko mutira, čeprav ne pogosto.

Znamo testirati za prisotnost virusa

Trinajstega januarja, tri dni po tem, ko je bila objavljena genetska sekvenca virusa, so bili na voljo zanesljivi testi, ki so jih razvili znanstveniki na oddelku virologije v berlinski univerzitetni bolnišnici Charite. Pri tem so jim pomagali še strokovnjaki iz Rotterdama, Londona in Hongkonga.

Širjenje se lahko prepreči, a so potrebni strogi ukrepi

Drakonska karantena, ki so jo uvedli na Kitajskem, očitno deluje. Konec preteklega tedna je bilo v Wuhanu identificiranih samo 120 novih okužb, kar je najnižja številka v zadnjih šestih tednih, prvič pa so minili dnevi brez okužb v provinci Hubei. V številnih državah so okužbe omejene na manjša področja, kar s karantenami omogoča preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Če ste vsaj malo previdni, se ne boste tako enostavno nalezli

Kot verjetno že dobro veste, je redno umivanje rok najbolj učinkovita preprečitev prenašanja virusa, dodatno pomaga še občasno razkuževanje površin. Da bi dejansko bili izpostavljeni visokemu tveganju okužbe z novim koronavirusom, bi morali živeti z nekom okuženim, imeti neposredni fizični stik z okuženim, biti na razdalji manj kot 1,5 metra z okuženo osebo več kot 15 minut ali pa bi okuženi moral na vas zakašljati ali kihniti. Povedano drugače – če se boste na ulici sprehodili mimo okužene osebe, ne boste zboleli.

V večini primerov so simptomi blagi

Študija 45.000 okuženih na Kitajskem priča, da je 14 odstotkov pacientov imelo simptome, ki so jih opisali kot »resne«, pet odstotkov pa je bilo »kritičnih«. Polovica teh kritičnih se je potem končala s smrtjo. Samo trije odstotki okužb je bilo pri ljudeh mlajših od 20 let, otrok pa očitno virus sploh ni okužil. Umrljivost pri ljudeh mlajših od 40 let je 0,2 odstotka, najvišja pa je pri ljudeh starejših od 80 let, predvsem pri tistih, ki so že imeli obstoječe zdravstvene težave s srcem ali pljuči.

Prototipi cepiv obstajajo

Komercialni farmacevtski in biotehniški laboratoriji, med njimi Moderna, Inovio, Sanofi in Novavax, vključno z nekaterimi akademskimi skupinami, ki so pred tem že izdelovala cepiva za podobne viruse, razvijajo preventivne prototipe, ki bodo kmalu na voljo za testiranje na ljudeh.

Kopica zdravljenj je že v testiranju

Do sredine februarja so opravili več kot 80 kliničnih testov za protivirusno zdravljenje, katerih večina je bila uspešnih. Zdravila za ebolo in SARS, pa zdravila za malarijo in HIV so vsa bila vključena v teste na pacientih, okuženih z novim koronavirusom. Pri nekaterih testih je na pomoč priskočila celo umetna inteligenca.

PREBERITE ŠE: Previdnostni ukrepi, da bi ublažili širjenje okužbe s koronavirusom v Sloveniji ALI Kje bomo našli Slovenca s koronavirusom? V službi, verjetno. Ali pa pri frizerju. (Piše: Darjo Hrib)

PRIPOROČAMO TUDI: Prvi Slovenec s koronavirusom razkril svojo zgodbo (VIDEO)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.