17. 10. 2022, 18:09 | Vir: Aktivni.si

7 nenavadnih znakov raka, na katere morate biti pozorni

Profimedia

Oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojkah. Ob tem se moramo zavedati, da zahrbtna bolezen svojih žrtev ne izbira. Preverite, na katere nenavadne in manj znane simptome morate biti še posebej pozorni.

Nenavadni mozolji

Če se vam na koži pojavi nenavaden mozolj, ki na nikakršen način ne izgine, gre lahko za kožnega raka. Zdravniki opažajo, da se kožni rak pogosto kaže kot nekakšen "manjši mozoljček", ki se nato širi. Obenem pa stroka opozarja, da so takšni mozolji v večini primerov pokazatelj visoko ozdravljivih vrst raka.

Nepojasnjena srbečica

Če se na vašem telesu pojavlja nenadna, neutemeljena, vztrajna srbečica, je to lahko znak limfoma. Če dermatolog ne najde vzroka za vašo srbečico, opravite še krvne preiskave.

Profimedia

Bolečina v ušesu

Bolečina je najpogosteje posledica vnetja ušesa, vseeno pa v nekaterih primerih lahko nakazuje na rakava obolenja. Bolečino v ušesu opažajo pri redkejših oblikah raka, kot je rak na jeziku.

Vaginalne krvavitve

Krvavitev je običajna v času menstruacije, druge nepojasnjene krvavitve pa so lahko pokazatelj drugih težav. Morda vzrok za krvavitev tiči v težavah s hormoni, v nekaterih primerih pa lahko gre tudi za raka maternice ali jajčnikov.

Bolečine v kosteh

Do bolečin lahko pride zaradi poškodb, neustrezne drže, neustrezne prehrane ali premajhne količine gibanja. Obenem pa so bolečine v kosteh lahko tudi znak levkemije.

Profimedia

Težave z uriniranjem

Se vam zdi, da nenehno opravljate majhno potrebo? Je vaše uriniranje boleče? Težave z uriniranjem so najpogosteje posledica vnetij, v redkejših primerih pa so lahko pokazatelj raka na ledvicah ali mehurju.

Napihnjenost

Pogosta težava, ki lahko nastane iz najrazličnejših vzrokov. Napihnjenost je lahko posledica neustrezne prehrane ali težav s prebavili, v nekaterih primerih pa do napihnjenosti pride tudi zaradi raka jajčnikov.

Vsekakor je pomembno, da dobro opazujete svoje telo in se v primeru nenavadnih sprememb posvetujete s svojim zdravnikom.

Vir: health.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.