Ž.A. | 18. 10. 2021, 17:30

Ali je priporočljivo telovaditi, kadar ste prehlajeni? - kaj pravijo strokovnjaki

Profimedia

Čeprav smo še vedno v času, ko je vsepovsod okrog nas Covid-19, ne smemo pozabiti na preostale viroze in bolezni, ki razhajajo okoli nas. Lahko gre tudi za preprost prehlad, ki vas položi v posteljo. Kako pa je s telovadbo v času, ko fizično niste čisto pri močeh?

Zavedamo se, da morda ob prehladu telovadba ni vaša prva misel. Takrat nam vsi predlagajo, naj počivamo in spimo. 

Vemo pa tudi, da želijo nekateri ostati v svoji rutini in jim je misel, da bi morali nekaj dni le ležati, prav srhljiva. Kako potem - lahko telovadimo in hkrati ozdravimo?

Obstajajo plusi in minusi

Ravno to je rekel dr. Jeff Foster: "Pri fizični aktivnosti med prehladom obstajajo plusi in minusi."

Kaj so torej plusi?

"Če ste utrujeni, je vadba lahko pripomoček za znebitev izločkov, lažjemu dihanju, lajšanju zamašenega nosu, prav tako pospeši presnovo in spodbuja apetit, po vadbi pa boste utrujeni in boste lažje zaspali. Ne pozabimo, da se po sproščanju endorfinov počutite bolje," pove Foster.

Priporočamo tudi: Stres na delovnem mestu je pri Slovencih eden glavnih razlogov za bolniško
Se splača? Kakšni so pri tem minusi?

"Vadba bo izzvala vaš imunski sistem in lahko povzroči nepotreben stres. Če se slabše počutite, lahko vaše srce hitreje utripa, zaradi česar ne boste prejeli dovolj kisika v pljuča. Tudi zaradi visoke temperature, ko vam bo vroče, se lahko vaše telo dlje odziva na bolezen," razloži negativno plat Foster.

S tem se strinja tudi dr. Xandra Middleton, ki dodaja, da lahko telesna vadba "oropa" vaše telo in ogrozi imunski sistem.

Doda še, da lahko intenzivna vadba dvigne stresne hormone, ki dodatno zavirajo imunski sistem, zaradi česar se lahko simptomi prehlada, ki ga doživljate, poslabšajo.

Kaj torej upoštevati?

Najbolje je, da poslušate svoje telo. Če ste obupani, ker ne morete opraviti jutranje vadbe, je študija pokazala, da lahko nekakšna lahka in nezahtevna vadba dejansko okrepi imunski sistem. To potrjuje tudi članek od Journal of Sport, ki je pokazal, da neaktivnost povzroči slabše delovanje imunskega sistema. 

Že 30-60 minut hitre hoje na dan lahko izboljša vaše zdravje, predvsem pred boleznimi dihal.

Middleton še pove, da že samo 15-minutni sprehod po svežem zraku pomaga pri simptomih prehlada.

Zaključimo pa s tem, da ne glede na to, kaj vam govori glava, bo ravno telo pokazalo, kaj mu ustreza v določenem trenutku. Poslušajte ga!

Preberite tudi: Dva simptoma, ki razkrivata, da ste PREBOLELI covid-19: eden spravlja v obup moške, drugi ženske

Vir: independent.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.