P.M. | 8. 3. 2023, 06:00

Banane so mnogim najljubši sadež, a kaj se zgodi s prebavo, ko jih zaužijemo? Presenečeni boste

Profimedia

Banane so odličnega okusa, nas nasitijo in so tudi izjemno hranljive. Pa dejansko koristijo tudi našemu zdravju?

Sadež, ki ga poznajo domala po vsem svetu, ni videti nič kaj spektakularno, vendar lahko nudi številne koristi za človekovo zdravje. Nedavna avstralska študija, ki je pregledala 50 starejših študij, je na seznam zdravstvenih koristi banan dodala nekatere nove. Poudarek študije so bili sicer probiotiki - žive bakterije, ki jih najdemo v fermentirani hrani in dodatkih in ki vplivajo na ustvarjanje črevesnega ravnovesja. "Ker pa ne moremo ves dan jesti samo probiotikov, pridemo do vlaknin in njihovega pomena ter do tega, da jih banane vsebujejo velike količine," pravi nutricionistka Sally Twellmann.

Banane kot hrana za možgane

Zdrava prebava lahko izboljša tudi duševno zdravje, pravi nutricionistka Emilie Klermon, na to nakazujejo številne študije. "Znanstveniki pravijo, da lahko spremembe v našem črevesju motijo ​​komunikacijo z možgani."  Lahko sklepamo, da je pot do sreče dobra skrb za prebavo, to pa lahko dosežemo tudi z bananami.

Profimedia

Ker so polne vlaknin, lahko banane ublažijo simptome zaprtja. Zaradi kalija, ki ga vsebujejo, bodo pomagale ledvicam izločiti preveč vode in soli iz telesa.

Krvni tlak

Če pojeste dve banani na dan, vam to pomaga nadzorovati krvni pritisk, izgubite lahko nekaj odvečnih kilogramov, zaščitite si tudi oči. Ob tem varujejo pred zgago, so alkalno sadje in nevtralizirajo kislino v želodcu.

Povprečna banana vsebuje 467 miligramov kalija in samo 1 miligram natrija, zaradi česar nas varuje pred aterosklerozo (bolezen, ki povzroči zožanje arterij, op. a.)

Bor Slana/Bobo

Dodatna energija

Kalij v bananah varuje tudi mišice pred krči, medtem ko ogljikovi hidrati v njej telesu zagotavljajo dovolj energije za dobro vadbo.  

Poleg tega, da varuje zdravje srca in ožilja, kalij v sadežu varuje kosti in preprečuje njihovo tanjšanje skozi čas.

Profimedia

Zaradi visoke ravni železa preprečujejo tudi slabokrvnost. povečujejo raven rdečih krvničk ter prispevajo k boljši cirkulaciji krvi po telesu. Še več, vitamin B v njih pomirja živčni sistem in prispeva k izboljševanju razpoloženja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.