10. 12. 2020, 10:21

Bill Gates z dodatnimi 250 milijoni dolarji za dostopnost cepiva revnejšim državam

profimedia

Fundacija Billa in Melinde Gate je v boj proti pandemiji covida donirala skupaj že 1,75 milijarde dolarjev.

Največja posamezna donacija doslej prihaja potem, ko sta Gatesova novembra donirala 70 milijonov dolarjev. Z najnovejšo donacijo njun prispevek v boju s pandemijo znaša že 1,75 milijarde dolarjev.

"Ali bo svet postal boljši kraj za življenje vseh ljudi, je odvisno od tega, kako se bodo odločili voditelji držav po svetu. Se bodo odločili, da morajo biti testi, zdravila in cepiva dostopna vsem?" so sporočili iz fundacije.

Denar fundacije Billa in Melinde Gates bo namenjen nakupu testov in cepiv za revnejše države sveta. 

V Veliki Britaniji so s cepljenjem že pričeli, Kanada je cepivo Pfizerja in BioNTecha odobrila v sredo, ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) pa se glede tega sestane dane.

Pfizerjevo cepivo je zaradi zahtevnejše hrambe na še posebno nizkih temperaturah težje dosegljivo manj razvitim državam.

"Prihajajo tudi nova zdravila in potencialna cepiva. Te lahko pričakujemo že v začetku prihodnjega leta. Bodo pa pomagala reševati življenja le, če bo dostopna tistim, ki jih potrebujejo," je še poudaril Bill Gates.

Iz Moderne so medtem sporočili, da je njihovo cepivo 94,5 odstotno učinkovito. V ZDA in v Evropi so že zaprosili za odobritev."

Morda vas bo zanimalo tudi:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol