12. 5. 2022, 09:43 | Vir: STA

Brez njih nič, z njimi vse! Njihovo poslanstvo je težje, kot si znamo predstavljati

Profimedia

Ob tej priložnosti so različne organizacije opozorile na nujnost izboljšanja delovnih razmer medicinskih sester in nasploh zaposlenih v zdravstveni in babiški negi. Oglasile pa so se tudi medicinske sestre same. 

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester. Med drugim so izpostavile nujnost sprejema kadrovskih standardov in normativov ter nesorazmerja in anomalije v plačnih razredih.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič pa je izpostavila predvsem ključno vlogo sindikatov pri prizadevanjih za izboljšanje delovnih pogojev medicinskih sester in tudi drugih zdravstvenih delavcev.

"Zdravstvenega in socialnega varstva ni brez sodelovanja vseh zaposlenih. Največ lahko prispevamo prav sindikati, ki se intenzivno borimo za sprejem standardnih normativov in ustrezno vrednotenje dela, ki sta temelj vidnosti in dostojanstva tega poklica," je povedala Ilešič Čujovič. 

Tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije opozarjajo, da se morajo razmere nujno izboljšati, opozorili so tudi na  nepriznavanje socialne in ženske politike.

Profimedia

Ženske namreč predstavljajo kar 85 odstotkov vseh zaposlenih v zdravstveni in babiški negi. Zato v zbornici menijo, da bi bilo treba prilagoditi tudi politiko zaposlovanja in ponuditi bolj prilagodljive urnike dela.

Oglasile so se tudi medicinske sestre in od mnogih prejele iskrene želje 

Ena izmed medicinskih sester se je oglasila na Facebooku in zapisala: "Poslanstvo medicinske sestre je skrb za zdrave in bolne ljudi v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do smrti, vse dni v letu, podnevi in ponoči," in dodala, da je včasih dovolj tudi le preprost stisk roke bolnemu. 

Na ta dan, leta 1820, se je rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica modernega sestrinstva Florence Nightingale. Mednarodni dan se praznuje in obeležuje že vse od leta 1965.

 Čestitalo jim je tudi Društvo rdeči noski in se zahvalilo za "vsak dan, ki je z vami super." 

 Oglasila pa se je tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki je v iskreni objavi na Facebooku zapisala tudi: " ... za vaša vsakodnevna prizadevanja za ohranjanje in povrnitev zdravja vsem prebivalkam in prebivalcem, zlasti pa za vse napore zadnjih dveh let, ki so bili dodaten ne le vzdržljivosten, temveč tudi strokoven in logističen preizkus. Hvala, ker ste in ker vztrajate!"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.