Če ste mislili, da je olivno olje najbolj zdravo za kuhanje, ste se motili: znani zdravnik je razkril resnico

6. 12. 2025, 07:00 | Uredništvo
Če ste mislili, da je olivno olje najbolj zdravo za kuhanje, ste se motili: znani zdravnik je razkril resnico (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali gre še za en mit? Zdravnik in nutricionist pravi takole ...

Na svojem Instagram profilu je priljubljeni zdravnik in nutricionist dr. Poma pred kratkim objavil seznam olj, za katera meni, da bi lahko bila med najbolj zdravo izbiro, ko gre za prehrano. Izpostavil je tri vrste maščob: goveji loj, olje makadamije in kokosovo olje. Objavo so takoj povzeli številni uporabniki družbenih omrežij, kar je spodbudilo novo razpravo o zdravih virih maščob, poroča portal Dnevno.hr.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Daniel Pompa (@drpompa)

Ko gre za goveji loj, je treba povedati, da so ga stoletja uporabljali v kuhinji - zdaj pa je nekako utonil v pozabo. A v zadnjem času spet postaja priljubljen, saj ima stabilno sestavo. Vsebuje namreč večinoma nasičene in enkrat nenasičene maščobe, ki so zelo odporne na visoke temperature. Zato ga mnogi priporočajo za peko in cvrtje. V primerjavi z nekaterimi rastlinskimi olji se slabše oksidira, vsebuje naravne maščobne kisline, kot je stearinska, za to pa velja, da nevtralno vpliva na holesterol, ter je lahko vir v maščobah topnih vitaminov, kot so A, D in K, če izvira od kakovostno rejenih živali. Kljub temu številne uradne prehranske smernice še vedno priporočajo zmerno uporabo živalskih maščob zaradi visokega deleža nasičenih maščob.

Preberite še: 

Postavili kamero in ostali brez besed: takšen posnetek je pravi čudež narave

Dr. Poma posebej izpostavlja olje makadamije, označi pa ga tudi za boljšega od olivnega. Čeprav je olivno olje še vedno velik del mediteranske prehrane, ima olje makadamije svoje posebne lastnosti. Bogato je z enkrat nenasičenimi maščobami, vsebuje zelo malo omega-6 maščobnih kislin, zato lahko prispeva k boljšemu razmerju med omega-3 in omega-6 v prehrani, prav tako je stabilno pri višjih temperaturah zaradi nizke vsebnosti večkrat nenasičenih maščob. Nutricionisti pogosto poudarjajo, da gre za hranilno kakovostno olje, a za zelo drago živilo, ki se najpogosteje uporablja v manjših količinah.

Skrivnostna zapuščena stavba v Ljubljani, ki buri duhove: razkrito, kaj se je v njej dogajalo v nekdanji Jugoslaviji