I. D. | 1. 7. 2022, 06:00

Cepivo proti TEJ bolezni bistveno zmanjša tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni

Profimedia

Ljudje, ki so prejeli vsaj en odmerek, imajo kar 40 odstotkov manj možnosti, da bodo zboleli za to neozdravljivo obliko demence.

Alzheimerjeva demenca je huda, napredujoča nevrodegenerativna bolezen, ki prizadane spomin, razmišljanje in obnašanje.

Kot pojasnjujejo na Združenju Spominčica - Alzheimer Slovenija, se ta bolezen začne neopazno z motnjami spomina predvsem za sveže dogodke. Napreduje razmeroma počasi, od začetnih težav do smrti mine od 3 do 20 v povprečju pa od 10 do 15 let. V zadnjem stadiju so bolniki povsem nebogljeni in v celoti odvisni od pomoči okolice, pri zagotavljanju osnovnih življenjskih funkcij in pri zagotavljanju varnosti.

Profimedia

Za Alzheimerjevo demenco zbolevajo skoraj izključno starejši od 65 let. Po ocenah EuroStata kljub vedno večjemu številu starostnikov število vseh bolnikov z različnimi oblikami demence v zadnjih letih upada. Leta 2019 naj bi jih bilo v EU 7.853.705.

To bi lahko bilo morda povezano s cepivom za gripo, kažejo podatki, ki so jih zbrali na medicinski fakulteti UTHealth iz Houstona. Primerjava velikega vzorca cepljenih in necepljenih pacientov, starih 65 let ali več, je namreč razkrila, da se Alzheimerjeva bolezen kar 40 odstotkov manjkrat razvije v štirih letih po cepljenju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aloisovy tančící ponožky (@aloisovyponozky)

V raziskavo je bilo vključenih 935.887 cepljenih in 935.887 necepljenih starejših.

"Ugotovili smo, da cepivo proti gripi pri starejših zmanjša možnost za pojav Alzheimerjeve bolezni, in to več let po cepljenju," pojasnjuje eden od raziskovalcev. "Zaščita je še večja pri osebah, ki so se cepile vsako sezono. Nadaljnje študije bodo pokazale, ali cepivo tudi upočasni napredovanje simptomov pri tistih, ki vseeno zbolijo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa cu Flori îngrijirebătrâni (@casacuflori.ingrijirebatrani)

Ugotovitev bi lahko pojasnila rahel padec pojava demence v EU - statistika namreč kaže, da je število starejših, ki se cepijo proti gripi, vsako leto višje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.