STA/M.P. | 1. 3. 2023, 20:38

Plemenita odločitev: število darovalcev organov se v Sloveniji povečuje, kdo so ti izjemni posamezniki?

Profimedia

Na nek način velja, da darovalec živi več življenj, saj se to nadaljuje tudi po njegovi oziroma njeni smrti. 

Na področju donorske dejavnosti je bilo leto 2022 še posebej uspešno, ocenjujejo na zavodu za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant. Med drugim so lani zabeležili največ opredelitev glede darovanja na letni ravni ter presegli načrt pri številu pridobljenih src in pljuč. Na presaditev je lani sicer čakalo 161 bolnikov, največ na presaditev ledvice, sledijo čakajoči na srce, jetra, pljuča in trebušno slinavko. Na ledvice se v povprečju čaka 350 dni, na srce 240, na jetra 108 in na pljuča 179.

Z darovanjem nekomu rešimo življenje

Darovanje je mogoče le po predhodnem soglasju darovalca ali ob odobritvi svojcev po smrti bližnjega. Svojo odločitev o darovanju je lani uradno izrazilo 2011 ljudi. Največ na novo opredeljenih je v starostni skupini od 19 do 28 let. Ob tem v zavodu ugotavljajo, da se je povečal delež opredelitev po elektronski poti. To možnost je v letu 2022 izbralo 80 odstotkov vpisanih.

Profimedia

Z veljavnim digitalnim potrdilom se je mogoče kadarkoli opredeliti prek portala e-Uprave. "O odločitvi seznanite vaše bližnje, saj so v realnih okoliščinah večinoma svojci tisti, ki sprejemajo odločitev o darovanju po smrti. Če volja pokojnega ni znana, je svojcem težje in čutijo dodatno breme težke odločitve v že sicer čustveno zahtevnih trenutkih," svetujejo v zavodu.

Poznajo se tudi strokovne izboljšave

Na zavodu Slovenija-transplant so lani izvedli organizacijske in strokovne izboljšave, izobraževanja za strokovno javnost in srečanja v donorskih bolnišnicah, kjer se je izboljšalo prepoznavanje potencialnih umrlih darovalcev. "Zato ni naključje, da smo v več segmentih presegli začrtane letne cilje. Med drugim smo presegli magično mejo 20 dejanskih darovalcev na milijon prebivalcev in se s 23,24 darovalcev na milijon prebivalcev uvrstili na tretje mesto držav članic Eurotransplanta," je v poročilu zapisal direktor zavoda Andrej Gadžijev

Transplantacijski koordinatorji in koordinatorice so lani opravili 92 pojasnilih pogovorov s svojci o darovanju, kar je v primerjavi z letom 2021 skoraj dvakrat več.

Umrli darovalci so lani podarili 172 organov, in sicer 82 ledvic (dve sta podarila živa darovalca), 45 jeter, 24 src, 20 pljuč in eno trebušno slinavko.

Slovenska nacionalna koda za tkiva

Kot je še izpostavil direktor zavoda Slovenija-transplant, so izjemne rezultate dosegli pri številu pridobljenih src in pljuč, kjer so načrt presegli za več kot 60 odstotkov, ter pri številu pridobljenih roženic, ki so jih pridobili 51 več od predvidenih 120.

Profimedia

Za potrebe nacionalnega informacijskega sistema za tkiva in celice so ustvarili slovensko nacionalno kodo za tkiva in celice, kar je unikatno in pionirsko delo na ravni EU. Natančna koda zagotavlja boljšo sledljivost in transparentnost za ustanove, darovalce in za vsa tkiva in celice. Izboljšali so logistične procese in sistemsko uredili protokole za namene zagotavljana izmenjave organov in tkiv z bližnjimi letališči v Münchnu, Gradcu in na Dunaju, so na zavodu še izpostavili med lanskoletnimi dosežki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.