N.Z. | 3. 1. 2023, 12:35

Diete ne delujejo, deluje pa intuitivno prehranjevanje (trend, ki ni od včeraj)

profimedia

Intuitivna prehrane je brez-dietni pristop k zdravju in telesnemu blagostanju, ki onkraj velike luže že nekaj časa pridobiva na svojih sledilcih. Trendu intuitivnega prehranjevanja danes sledi mlado in staro, svoj veliki moment pa je ta, drugačen pristop k hujšanju in zdravju, dobil tudi po zaslugi družbenih omrežij.

Za kaj gre?

V osnovi je intuitiven pristop k prehranjevanju relativno enostaven. Človek naj bi se ustavil in se naučil ponovno prisluhniti telesu. Telo nam namreč neprestano pošilja signale o tem, kaj potrebuje, žal pa teh ne slišimo več, saj jih je preglasila industrija diet, svoje pa so naredila tudi številna prepričanja o ’dobri’ in ’slabi’ hrani, ki so nam jih poskušali privzgojiti od malega.

Danes zato na milijone ljudi močno trpi.

Signale žeje zamenjujejo s signali telesa po hrani, prav tako pa ne prepoznavajo več, kdaj so zares lačni in kdaj povsem siti.

Osnovni princip intuitivnega prehranjevanje je, da naj bi človek intuitivno jedel, ko je lačen, in se ustavil, ko začuti signal sitosti in zadovoljenosti. Ob tem pa (in zato je ta pristop tudi postal tako zelo priljubljen tekom let) ima brezpogojno dovoljenje za to, da je, karkoli si že takrat zaželi.

Intuitivno prehranjevanje bazira na 10 glavnih principih:

1. Zavrnite dietno mentaliteto

Vrzite v smeti vse knjige o dietah in revije z napotki, kako shujšati ’hitro, enostavno in trajno’. Naj vas lažne obljube dietne kulture razbesnijo. Zaradi njihovih laži ste se počutili kot zguba vsakič, ko ste po končani dieti v že nekaj mesecih pridobili nazaj vse, kar ste mukoma izgubili, in si naložili še kilogram ali dva za bonus. Če v vas ostaja tudi le še čisto majhno upanje o tem, da bi vam lahko pomagala kakšna nova ’revolucionarna’ dieta, vas bo to oviralo, da bi se povsem predali in odkrili intuitivno prehranjevanje.

2. Spoštujte svojo lakoto

Svoje telo oskrbujte z dovolj hranil, energije in ogljikovimi hidrati, da bi se ognili ’paničnemu’ odzivu telesa, ki (po logiki preživetja) sili v prenajedanje. V trenutku ko dosežete stopnjo pretiranega občutka lakote, bodo vse vaše želje po zmernosti in ozaveščenem prehranjevanju postale nepomembne. Pričnite zatorej spoštovati najbolj primarni biološki signal telesa in pričnite zaupati sebi in hrani.

3. Zakopljite bojno sekiro (s hrano)

Čas je za premirje: naj hrana ne bo več vaše večno bojišče. Dajte si brezpogojno dovoljenje, da lahko jeste. Če si boste prigovarjali, da ne smete jesti določene hrane, se bodo v vašem nezavednem pričelo nabirati usedline nepotešenosti, kar posledično vodi do neobvladljivih hrepenenj, ta pa slej ko prej v prenajedanje. Odrekanje vas bo slej ko prej prisililo v to, da boste prekršili samoprepovedi, se ’vdali prepovedani hrani’ in te nato pojedli toliko, kot bi šlo za ’zadnjo večerjo’, čemur bodo sledili občutki obžalovanja, sramu in velike krivde.

4. Uprite se ’števcem kalorij’

Glasno in jasno se uprite mislim, ki vam diktirajo, kako veliko ali malo hrane smete pojesti, da bi ne presegli minimalen zbir kalorij, ali pa, kako ’slab človek’ ste, ker ste si postregli z rebrom čokolade. Prehranska policija v imenu dietne kulture ljudem postavlja nerazumna in neživljenjska pravila, policijska postaja pa je stacionirana kar v središču naše psihe. Iz njihovih zvočnikov neprestano prihajajo gromoglasne kritike, brezupne floskule in krivdo-vzbujajoče sodbe. Zaprtje oddelka prehranske policije je nujen ukrep, če naj bi se vrnili k intutivni prehrani.

5. Na novo odkrijte zadovoljstvo

Japonci premorejo naslednjo modrost: zadovoljstvo je začimba zdravega življenja. Tekom našega kompulzivnega sledenja zahtevam dietne kulture pogosto spregledamo pomen najbolj bazičnega darila naše eksistence, t.j. užitek in zadovoljstvo, ki ga prinaša tudi hrana. Ko jemo tisto, kar si zares želimo, in to v prijetnem okolju, nas ta aktivnost navda s toliko moči, da se počutimo zadovoljene in zadovoljne. S tem, ko si takšne izkušnje dovoljujemo, ugotovimo, da nam povsem naravno uspeva zaužiti ravno prav hrane in da še kako znamo začutiti, kdaj imamo dovolj.

6. Začutite svojo sitost

Svojo sitost pričnete spoštovati šele, ko si dovolite jesti tisto, kar si želite. Prisluhnite telesu, ko vam ta jasno sporoča, da niste več lačni. Opazujte, kako se počutite, ko ste ravno prav in udobno siti. Ustavite se za trenutek, medtem ko jeste, in se vprašajte: kakšnega okusa je hrana in kako siti ste v tistem trenutku.

7. Do svojih čustev pristopajte s prijaznostjo

Najprej prepoznajte, da omejevanje pri hrani, tako fizično kot mentalno, sproža občutke izgube nadzora. zaradi česar prehranjevanje občutimo kot čustven akt. Poiščite načine, kako se lahko drugače potolažite, negujete, zamotite ali razrešujete svoje težave. Anksioznost, osamljenost, dolgčas in jeza so čustva, ki so (in vedno bodo) del naših življenj. Vsak izmed nas je podvržen sprožilcem, katerim sledijo določene vrste aktivnosti. Ozavestite, da hrana ne more rešiti vaših problemov. Še več. Prav tolaženje s hrano lahko na dolgi rok stvari še poslabša. Čas je, da se soočite z virom svojih emocij.

8. Spoštujte svoje telo

Sprejmite svoj genetski 'prstni odtis'. Tako kot človek, ki nosi čevlje s številko 45, ne more od sebe zahtevati, da bo lahko hodil v čevljih s številko 38, gre sprejeti, da so naša telesa že po naravi najbolj pestrih velikosti in oblik. Pomembno je, da pričnete svoje telo spoštovati, saj se boste v svoji koži le tako lahko počutili dobro prav takšni, kot ste. Dietno mentaliteto je težko zavrniti, če v sebi še vedno gojite nerealistične in pretirano kritične misli o velikosti in obliki vašega telesa. Vaše telo si zasluži vso spoštovanje.

9. Gibanje - začutite spremembo

Pozabite na militantno telovadbo. Samo gibati se začnite in začutite razliko. Svoj fokus premaknite na točko, ko čutite, kako je premikati svoje telo, namesto da bi neprestano razmišljali o tem, koliko kalorij ste pokurili in kako se bo to poznalo na obliki vašega telesa. Če se boste osredotočali predvsem na to, kako se počutite potem, ko ste se razgibali, boste ugotovili, da vas je to napolnilo z energijo. In prav ta občutek vas bo naslednjič veliko lažje pripravil do tega, da si boste privoščili jutranji sprehod (namesto, da bi še malo pospali).

10. Spoštujte svoje brbončice

Izbirajte hrano, za katero veste, da je zdrava (in polna vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih potrebuje vaše telo), hkrati pa spoštujte svoje brbončice, ki vam bodo povedale, ob kateri hrani se počutite dobro. In zapomnite si, da vam ni potrebno jesti POPOLNO, da bi bili zdravi. Nemogoče je, da bi vam kar čez noč zmanjkalo potrebnih hranil ali bi z danes na jutri zaboleli zaradi enega samega obroka ali prehranskega dne. 

Šteje to, kar počnete večino časa, in ne to, kaj naredite zgolj občasno.

Napredek, nikakor pa ne popolnost, je tisto, kar šteje.

"Moje telo si želi čipsa!"

Odzivi s Twitterja na ključniku 'intuitivna prehrana' so nadvse pestri. Od tistih navdušenih, ki pravijo, da so končno našli način (bolj zdravega prehranjevanja), ki mu lahko sledijo do konca življenja, do tistih, ki so glede prehranskega trenda skeptični. 

Eden od slednjih je npr. takšen:

Zgornji pomislek je do neke mere na mestu, namreč 'kaj pa, če nam telo intuitivno sporoča, da si 'želi' kar osem porcij mehiškega fajitasa, veliko vrečko čipsa ali pa kar cele čokolade z lešniki'? Naj se na tem mestu kar takoj vprašamo:

  • ali gre intuicija telesa resnično v smer prenajedanja (in torej zanemarjanja občutka sitosti), kot v primeru osmih porcij mehiškega fajitasa
  • in pa seveda: ali gre resnično za 'intuitivno sporočilo telesa', ki naj bi si naenkrat zaželelo hrane z veliko sladkorja, soli in prav nič hranil, ali pa ste intuicijo telesa morda zamenjali s signali iz 'odvisniškega in čustvenega dela vaših možganov'?

No, zgolj v premislek.