17. 1. 2022, 11:01

Dr. Kreft o učinku konoplje na koronavirus: "Najbolj učinkovito bi bilo pršilo za žrelo!"

profimedia

Raziskovalci univerze v Oregonu, ki so pred letom dni že opozorili nase z raziskavo antivirusne učinkovitosti ameriškega slamnika, so potrdili, da nekatere snovi v konoplji lahko preprečijo koronavirusu vstop v človeške celice (in s tem okužbo).

Ker pa teh snovi (t.j. kanabigerolna kislina oziroma CBGA in kanabidiolna kislina oziroma CBDA) ni mogoče zaužiti s kajenjem konoplje (saj jih izgorevanje uniči), so na N1 o mnenju, kako raziskavo učinka konoplje na koronavirus uporabiti še v praksi, povprašali dr. Sama Krefta s Fakultete za farmacijo:

“Iz rastline teh snovi ni težko dobiti, saj so dobro topne v nekoliko močnejših topilih. Niso pa dobro topne v vodi, tako da v obliki čaja snovi ne bi bili koristni. Vprašanje je tudi, kako bi na mestu delovanja, torej na sluznici dihal, zagotovili zadostno koncentracijo CBGA in CBDA. Glede na raziskavo je namreč potrebnih vsaj 30 mikrogramov na mililiter. To so kar precejšnje koncentracije, ki jih ni lahko doseči na sluznici, ni pa nemogoče. Najbrž bi bila najbolj učinkovita nekakšna oblika pršila za žrelo.” Vir: info N1

Ameriški slamnik (pa v tableti)

Oregonski raziskaovalci so pred zdravilnimi učinkovinami iz konoplje opozorili še na eno zdravilno rastlino, t.j. ameriški slamnik, ki je možnost okužbe zmanjšal za kar 65 odstotkov. 

Tablete ameriškega slamnika je dobila skupina 60 zdravih prostovoljcev, 60 pa jih je bilo v kontrolni skupini (moški in ženske, stari od 18 do 75 let). Izkazalo se je, da je jemanje ameriškega slamnika za približno 30 do 40 odstotkov zmanjšalo verjetnost katerekoli virusne okužbe dihal, za virus SARS-CoV-2 pa celo za 65 odstotkov.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.