K. Ž. | 19. 11. 2023, 09:02

Ste tudi vi med tistimi, ki zadremate na kavču, nato pa ne morete spati? To je razlog

Profimedia

Kratek dremež se nam vedno zdi kot odlična zamisel, dokler se ne uležemo v posteljo ter ugotovimo, da smo popolnoma budni. A zakaj pravzaprav ne moremo nato nazaj zaspati?

Marsikateri od nas se po dolgem dnevu uleže na kavč ter si prižge televizijo. Soba je prijetna in topla, kavč je udoben in kmalu padete v globok spanec. Nato pa se zbudite in se odpravite spat, a takrat spanec nikakor ne pride, vi pa več ur ležite budni v postelji in se premetavate. Zakaj tako zlahka zaspimo na kavču v postelji pa ne?

Zakaj lažje zaspimo na kavču?

Eden izmed razlogov, zakaj zaspimo na kavču, je spalni pritisk. Ta se nanaša na moč biološkega nagona po spanju. Dlje kot ste budni, večji je spalni pritisk, poroča CNN.

Še en dejavnik, ki vpliva na to, je vaša telesna ura oziroma cirkadiani ritem. Ta namreč veleva, da ste podnevi budni, ponoči pa spite.

Profimedia

Okolje prav tako vpliva na verjetnost, da boste zaspali. Morda ste ravnokar pojedli večerjo, zdaj ležite na udobnem kavču v medli svetlobi ter gledate televizijo. Za mnoge ljudi je to okolje popolno za spanec. Tako je do konca dneva spalni pritisk izjemno močan, cirkadiani ritem pa vam sporoča, da je čas za spanje.

Kaj se zgodi po spancu na kavču?

Če ste pred spanjem zadremali na kavču, je vaš spalni pritisk med samim spanjem verjetno veliko nižji kot pred spanjem. Namesto da bi imeli za sabo več kot 16 ur budnosti, ste se pravkar zbudili, zaradi česar je vaš spalni pritisk posledično manjši. Zaradi tega je lahko veliko težje zaspati v postelji.

Če ste na kavču zaspali za pet minut, verjetno ne boste imeli večjih težav s spanjem v postelji. Tako kratek dremež namreč verjetno ne zmanjša spalnega pritiska tako močno. Če bi pa zaspali za eno uro, bi bila pa zgodba malo drugačna.

Profimedia

Tudi spalni cikli vplivajo na možnost spanja. Večina spalnih ciklov je namreč dolgih približno 90 minut. Začnejo se z lahkotnim spancem, napredujejo v globok spanec ter se nato ponovno končajo z rahlim spancem. Če se zbudite med globokim spancem, se boste verjetno počutili malo omamljeno, zaradi česar boste nato v postelji posledično lažje zaspali. Če pa se zbudite med rahlim spancem, pa bo spanec v postelji veliko težji.

Dejavnosti, ki jih počnete po dremežu na kavču, kot so prižiganje močnih luči in umivanje zob, lahko prav tako otežijo vaš spanec v postelji, še poroča omenjeni portal.

Zakaj ne morem zaspati v postelji?

Obstaja še več razlogov, zakaj vam spanec v postelji predstavlja izziv. Nekateri se namreč soočajo s tesnobo, saj jih skrbi, ali se bodo naspali. V takšnih primerih je spanec povezan s stresom, zaradi česar še težje zaspite. Tako je spanec na kavču lažji, saj je manj stresen.

Profimedia

V postelji je morda težje zaspati tudi zaradi slabe spalne higiene. Spalna higiena se nanaša na vaše vedenje pred spanjem in na spalno okolje. Dobra spalna higiena ali zdrave spalne navade vključujejo redno rutino pred spanjem, temno, tiho spalnico in neuporabo telefona.

Kako najlažje zaspim v postelji?

Najprej se prepričajte, da je vaša soba temna, tiha in udobna. Pozimi to lahko pomeni, da 20 minut pred spanjem vključite gretje ali pa uporabite termofor. Poleti ohladite sobo, da bo v njej prijetno hladno.

Če lažje zaspite s prižgano televizijo v ozadju, si kupite napravo za "beli hrup". Nekateri dokazi namreč kažejo, da oseba tako lažje zaspi, saj dotična naprava prikrije druge moteče zvoke. Tudi vaše vedenje pred spanjem vpliva na to, kako lahko boste zaspali. Pazite, da boste imeli vsako noč enako spalno rutino, kar vključuje tudi to, da greste vsak dan spat ob enaki uri.

Profimedia

Čeprav je težko, se pred spanjem izogibajte uporabi mobilnega telefona. Uporaba telefona lahko zaradi izpostavljenosti modri svetlobi in zaradi potencialno stresnega ali alarmantnega učinka vsebine oteži spanec.

Najboljši način, da lažje zaspite v postelji, je, da se izognete spanju na kavču. Tako bo ves spalni pritisk, ki ga ustvarite čez dan, usmerjen v globok spanec v vaši postelji.