Š. T. | 31. 3. 2023, 06:00

Drobna nevarnost, ki preti v gozdu, a ima lahko hude posledice: kako se najbolje zaščititi?

Profimedia

Toplejše vreme zvabi ljudi v naravo, ob tem se povečuje možnost okužbe z nevarnimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi.  

V mesecu aprilu začne naraščati možnost okužb z boleznimi, ki se prenašajo s klopi, mila zima pa je dejavnost klopov še dodatno okrepila. Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju, v travi, lahko pa tudi na vrtu in zelenih površinah okoli našega doma.

Toplejše vreme poskrbi, da ljudje več časa preživljajo na prostem. Letos so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že prejeli prve primere prijav okužb z virusom klopnega meningoencefalitisa ali povzročiteljem lymske borelioze.

Profimedia

Tveganju okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi, so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, te bolezni se pojavljajo vse od meseca februarja do novembra, največ pa jih je poleti.

V Sloveniji sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis najpogostejši nalezljivi bolezni, ki ju prenašajo klopi. Vbod klopa pri človeku sicer ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestetičen učinek, zato vbodi pogosto ostajajo neopaženi, predvsem pri otrocih.

Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa (KME) ali povzročiteljem lymske borelioze, lahko med sesanjem krvi na človeka prenese povzročitelja bolezni, so zapisali na spletni strani NIJZ. Po vbodu okuženega klopa sicer ne pride vedno do okužbe gostitelja, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znakov. 

Bobo

Kako se lahko najbolje zaščitimo? Eden od preventivnih ukrepov proti klopnemu meningoencefalitisu je cepljenje, pomembna sta tudi zaščita z oblačili in repelenti.

V Sloveniji je cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot recimo gozdarji in lovci ali pri praktičnem pouku, na NIJZ ga priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej. Najpomembnejša ukrepa za zmanjšanje tveganja za pojav bolezni sta preprečevanje vboda klopa in hitra odstranitev že prisesanega klopa.

Ko se odpravljate v naravo, naj bo telo čim bolj pokrito (dolge hlače s hlačnicami v obuvalu, dolgi rokavi, pokrivalo, zaprti čevlji). Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na oblačilih lažje opazite. Na nezaščitene dele telesa in oblačila nanesite sredstvo za odganjanje klopov (repelent), pri čemer upoštevajte navodila proizvajalca. Po vrnitvi domov si natančno preglejte telo in lasišče, se stuširajte, umijte lase in operite oblačila, še svetujejo na NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.