A. B. | 15. 1. 2023, 08:04 | Vir: Aktivni.si

S pravilno hojo lahko izgubite kar nekaj odvečnih kilogramov: to je 7 pravljičnih pravil

Profimedia

Prednosti hoje so velike, a le redki jih izkoristijo.

Hoja je pogosto premalo cenjena, saj mnogi menijo, da telesu ne omogoča večjih sprememb. A temu ni tako. S primerno intenzivno in redno hojo treniramo srce, pljuča in mišice, večji nadzor imamo nad občutkom stresa, lahko tudi porabimo odvečno energijo in ohranjamo zdravo telesno težo.

 Toda če ste izbrali hojo kot vadbo, s katero želite shujšati, morate slediti sedmim preprostim pravilom.  

1. Vsak dan prehodite vsaj 15.000 korakov

Morda se zdi številka velika, vendar je v to vključen čisto vsak korak – od trenutka, ko vstanete iz postelje. Število korakov lahko kadarkoli povečate oziroma to storite postopoma.

2. Hodite trikrat na dan po 20 minut

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi George Washington, je pokazala, da so imeli posamezniki, ki so se po vsakem obroku odpravili na 15-minutni sprehod, boljše ravnovesje krvnega sladkorja – kar lahko zmanjša željo po hrani – od tistih, ki so hodili 45 minut kadarkoli v dnevu.

To pomeni, da vas lahko sprehod po kosilu ubrani pred popoldansko željo po sladkem.

3. Trikrat na teden se 'zapodite' v hrib 

Ali po stopnicah. Tako boste še dodatno okrepili mišice in pospešili porabo energije. Začnite tako, da v svojo rutino vključite krajšo hojo v hrib in to postopoma podaljšujte. 

Profimedia

4. Vključite intervale hitre hoje

V hojo vključite enominutne intervale hitre hoje (bolje pripravljeni jih podaljšate). Tako boste pospešili srčni utri in pokurili več. 

Enominutne intervale nato postopoma podaljšujte in hkrati povečajte tudi intenzivnost. 

5. Vsakemu treningu hoje dodajte vaje za moč

Hujšanje s hojo ne pomeni le hoje. Med hojo naredite kratko pavzo, ki jo izkoristite za počepe, sklece, izpadni korak. 

Profimedia

6. Pazite na dnevni vnos hrane 

Tudi redna vadba ne more izničiti nezdrave prehrane in prenajedanja. Dnevni vnos se seveda razlikuje od osebe do osebe in pri tem odločajo številni faktorji. Toda če želite shujšati z nizko intenzivno hojo, boste morali biti zelo previdni pri prehrani – morda boste morali celo zmanjšati dnevni vnos. A seveda prej poskrbite, da bodo vaši obroki uravnoteženi.

7. Izberite daljšo pot

Če boste rednim treningom dodali še kakšen izziv – tako je, stopnice namesto dvigala – boste še lažje dosegli zastavljen cilj. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.