Tamara Miler | 11. 1. 2023, 19:00

Naučimo se dihati: počasi vdihnite in izdihnite - najboljši nasvet, ki ga lahko podarite sebi

osebni arhiv Tamare Miler

Dihanje je najosnovnejša funkcija našega življenja. Toda - ali je pomembno, kako dihamo, ali izkoriščamo maksimalen potencial telesa oz. diafragme, ali pa delujemo samo na nekaj odstotkih? Naučite se pravilno dihati s Tamaro Miler.

Pravilno dihanje omogoča optimalno zaznavo in delovanje sistema. James Nestor v knjigi New the Science of a Lost Art ocenjuje, da 80 odstotkov svetovnega prebivalstva ne diha pravilno. V tem kontekstu je nepravilno mišljeno skozi usta, na pljuča in plitko.

Zdravo oz. pravilno dihanje nastopi z vdihi in izdihi skozi nos, s premikanjem diafragme v vse tri smeri. To pomeni, da ko naredimo vdih, se naša trebušna mišica razširi, ne samo naprej, ampak tudi vstran in nazaj - zato se imenuje tridimenzionalno. Ko se razširi, potisne notranje organe navzdol, hkrati razširi mišice medeničnega dna navzdol. Pri izdihu pa se skrči ter pomaga pljučem iztisniti zrak iz telesa.

Dihanje skozi nos je za 20 odstotkov težje kot skozi usta, zato večja populacija diha skozi usta.

Kratkoročno dihanje skozi usta olajša preživetje na kratek rok

Če smo npr. v neki stresni situaciji, bo dihanje skozi usta postalo bolj dominantno, saj želi telo v tem primeru samo preživeti. Ta kratkoročna potreba (dihanje skozi usta) po preživetju pa lahko močno vpliva na kakovost celotnega življenja, saj se v naših fizičnih telesih zgodijo spremembe, kot so: spremenjena oblika obraza, pomik čeljusti, težave z zobmi, zožanje sapnika, smrčanje, trebušna mišica preneha izvajati svojo funkcijo, dodatno se obremeni srčna mišica, pojavi se lahko tudi spalna apneja (prekinitev dihanja med spanjem).

osebni arhiv Tamare Miler

Zato vas povabim, da postanete bolj pozorni na vaše dihanje. Že če se večkrat na dan vprašate: "Kako pa jaz zdaj diham?" je dovolj, da se vaša pozornost preusmeri na dihanje. Ob tem se večkrat spomnite, da dihate z zaprtimi usti.

Naučimo se dihati

Z vami delim vajo "box breathing" oz. škatlasto dihanje, ki jo lahko izvajamo sede, stoje ali leže. Priporočam pa, da jo izvajate leže zaradi gravitacijskih sil.

  1. Zaprite oči.
  2. Opazite svoj dih.
  3. V mislih narišite škatlo.
  4. Vdihnite in štejte do ene sekunde (lahko tudi več) - v mislih narišite prvi del škatle.
  5. Zadržite zrak za eno sekundo (lahko tudi več) - v mislih narišite drugi del škatle.
  6. Izdihnite za eno sekundo (lahko tudi več) - v mislih narišite tretji del škatle.
  7. Zadržite za eno sekundo (lahko tudi več) - v mislih povežite škatlo.
Tamara Miler/uredništvo

*Pomembno je, da uskladite vdihe, zadrževanja in izdihe. Če vdihujete za npr. 3 sekunde, potem zadržujte za 3 sekunde in izdihujte za 3 sekunde.

Za več informacij o samem dihanju svetujem, da preberete knjigo Dihaj od avtorja Jamesa Nestorja ali si preberete članke od Karim Al Saleha, kjer sem pridobila ogromno praktičnega znanja o dihu ter njegovem pomenu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.