N. V. | 6. 6. 2022, 19:00

FOTO: Kaj je manualna terapija in ali vas bo pozdravila vseh težav?

Osebni arhiv Matej Štrukelj/fotomontaža

Tisti, ki vas mučijo bolečine, mravljinčenja, obolenja ali kronične bolezni, in iščete načine, kako do boljšega počutja, ste zagotovo že naleteli na to možnost. Govorili smo z manualnim terapevtom Matejem Štrukljem iz Kranja, ki z alternativnim zdravljenjem v ordinaciji Trayati poskuša odpravljati tovrstne tegobe.

Če ste tudi sami v taki situaciji, vas bo ta članek seznanil z vsemi informacijami o manualni terapiji. Govorili smo z manualnim terapevtom Matejem Štrukljem, ki terapijo izvaja v Ordinaciji Trayati v Kranju.

Osebni arhiv Matej Štrukelj

Kaj manualna terapija je? 

Manualna terapija je učinkovita in celostna metoda, ki v osnovi odpravlja posledice in tudi vzroke različnih travm, športnih poškodb in posledic, povezanih s prisilno držo, ter vrača funkcijo prizadetemu področju.

Deluje na živčno mišično skeletni sistem in poskuša odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo ter bolečine in poškodbe.

Terapija vključuje pregled, postavljanje diagnoze s prognozo, izvedbo terapije in svetovanje. Terapevtovo delo zajema natančno poznavanje anatomije in fiziologije, biomehanike telesa ter patologije.

Kako terapija sploh deluje?

Glede na vaše težave se manualni terapevt odloči, katere tehnike oziroma kombinacijo tehnik bo uporabil, da jih bo odpravil. Vedno se najprej naredi anamneza, preveri se drža, struktura telesa, stanje sklepov, fascij in mišic, pregleda se, ali so težave posledica telesne drže, poškodb, travm ali mogoče stresa, saj tudi ta lahko močno vpliva na naše stanje in počutje.

Pomaga pri odpravi oziroma blaženju kroničnih težav, poveča se obseg gibov, vpliva na delovanje mišic, na koordinacijo, na imunski sistem ter vzpostavlja optimalno in sinhrono delovanje našega telesa.

Z različnim naborom specifičnih tehnik manualne terapije, ki se prilagajajo glede na posameznikov tretma, se lajšajo ali odpravijo bolečine, otekline in mišične napetosti.

Za vas smo na naši Facebook strani pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v članku, ki ga pravkar prebirate.

Maunalne tehnike

Po strukturno funkcionalnem pregledu se terapevt odloči za potek terapije. Vedno upošteva soodvisnost segmentov z zmanjšano funkcijo in telesno držo, osredotoča se na telesne strukture, upošteva odnose med njimi in z različnimi tehnikami povrne funkcijo prizadetemu področju. Za največji možni učinek terapije se tehnike med seboj prepletajo.

"Z različnimi tehnikami damo telesu informacije, da lahko potem samo odreagira," pravi Štrukelj.

S ciljem ublažiti in odpraviti zmanjšano funkcijo se osredotoča na strukturalne spremembe gibalnega sistema, ki povzročajo bolečine ter funkcionalne motnje.

Osebni arhiv Matej Štrukelj

Učinki terapije

Po uspešni terapiji se odpravi ali zmanjša bolečina ter poveča prožnost mišic, kit in fascij, vzpostavi se biomehanski položaj sklepov in poveča se njihova gibljivost, izboljšana je prekrvavitev.

In vse to pomaga pri odpravi kroničnih in drugih težav, povezanih s fizičnim zdravjem.

Do 48 ur po terapiji so možne posamezne manjše reakcije, dolgoročno pa se pozitivni učinki manualne terapije kažejo kot izboljšanje telesne drže, večja gibljivost telesa, zmanjšanje pritiska na živčevje, boljše delovanje telesnih organov, limfnega sistema ...

Komu je terapija namenjena?

Vsem z bolečinami in disfunkcijami. Štrukelj v svojo ordinacijo vabi vse tiste, ki prepogosto jeste protibolečinske tablete, saj manualna terapija s svojim širokim naborom tehnik lahko pomaga:

  • pri težavah s sklepi in hrbtenico, vratom in rameni,
  • pri mravljinčenju oziroma pri omrtvelosti udov,
  • pri športnih poškodbah, išiasu, sindromu karpalnega kanala in drugih ukleščenih živcih,
  • pri stresu, utrujenosti, pregorelosti, migrenah, glavobolih,
  • šumenju v ušesih,
  • nespečnosti in
  • celo pri depresiji.
Osebni arhiv Matej Štrukelj

"Treba se je zavedati, da je terapija le del zdravljenja. Drug del mora pacient opraviti doma sam – se več gibati, pravilno telovaditi, po potrebi spremeniti prehrano …" še pove.

Ali lahko terapevt postavi točno diagnozo?

"Ne nujno," odgovarja Štrukelj. Pojasni, da on pred terapijo vedno naredi anamnezo, manualni terapevt pa ne postavlja uradnih diagnoz, temveč to naredijo zdravniki. Bolniki z nujnimi akutnimi stanji se morajo vedno v prvi vrsti obrniti na zdravnika.

"V primeru, da pacient še ni bil pri zdravniku in vidim, da je to potrebno, ga vedno najprej napotim k njegovemu osebnemu zdravniku.''

Kako dolgo terapija traja in koliko stane?

Vse je odvisno od težave. Včasih je že en obisk dovolj, pri večjih dolgotrajnejših disfunkcijah pa je včasih potrebno več terapij, v povprečju pa nekje od tri do pet, razlaga Štrukelj.

Seansa traja okoli 45 minut, za en obisk pa je treba odšteti 50 evrov – ta cena pa nikakor ne izstopa glede na drugo ponudbo za uro manualne terapije v Sloveniji.

Terapije se poslužujejo vsi

K njemu prihajajo ljudje vseh generacij, s terapijo pa so zadovoljni: "Pri večini se doseže olajšanje in odpravo bolečine, kot tudi vzrok za nastalo disfunkcijo …"

Pomembna pa je tudi preventiva. Nekateri pacienti k njemu prihajajo na redno mesečno terapijo, saj le te pomagajo pri vzdrževanju in izboljšanju telesnega stanja, da do disfunkcije in bolečine sploh ne pride.

Osebni arhiv Matej Štrukelj

Kako nekdo postane manualni terapevt?

Štrukelj razlaga, da ga je pred mnogimi leti najprej zanimala bioterapija, potem je želel poglobiti svoje znanje anatomije in tako pristal na tečaju masaže.

"To me je pritegnilo, veselilo, zato sem se na tem področju veliko izobraževal," pojasni. Nato se je vpisal na Akademijo za manualno terapijo v Ljubljani

Gre za triletni študij, v katerega je zajeto vse od anatomije do interne medicine, nevrologije … veliko praktičnega dela ter klinike. Na akademiji je tudi diplomiral.

Pove, da še vedno veliko raziskuje, se izobražuje tako doma kot v tujini in poglablja svoje znanje, saj se tudi manualna terapija nenehno razvija, dopolnjuje in nadgrajuje z novimi spoznanji. Rezultat tega je poleg uspešne prakse tudi to, da sedaj na akademiji poučuje in vodi različne seminarje tako doma kot v tujini.

Preizkusili smo jo!

Novinarka, ki je govorila s terapevtom, trpi za kroničnimi migrenami, zato se je v upanju na lajšanje bolečine odločila, da poskusi manualno terapijo.

"Najprej morava preveriti, zakaj je do tega prišlo in potem bova videla, katero obliko manualne terapije bova uporabila," je Štrukelj začel seanso.

Kako je seansa potekala in ali je pri lajšanju težav pomagala, izveste kmalu. Spremljajte nas.