Kaj jesti pred spanjem, da boste imeli dober spanec – in čemu se izogniti

Seznam živil

10. 9. 2021, 17:00 | Zdravje

              Kaj jesti pred spanjem, da boste imeli dober spanec – in čemu se izogniti (foto: Profimedia) Profimedia

Morda naslednjega seznama živil ne boste veseli, saj se boste morda morali odpovedati kateri od svojih najljubših jedi. Ampak vseeno poizkusite, če si boste s tem olajšali zelo pomemben spanec.

Sivka na blazini, izogibanje elektronskih napravam pred spancem in meditacija. Na videz obstaja ogromno načinov, ki naj bi obljubljali spanec in morda ste nekatere še preizkusili.
 
Toda po mnenju strokovnjaka za spanje Sammy Margo lahko k dobremu spancu pripomore prava hrana, ki jo zaužijemo pred spanjem.
 
Margo je v svoji knjigi The Good Sleep Guide razkril, katera živila nam lahko pomagajo in katera nam preprečujejo dober spanec.

Nova raziskava Simba Sleep je pokazala, da je več kot dve tretjini Britancev zaradi začinjene hrane, kofeina in alkohola prikrajšanih za dober spanec. Približno tretjina pa se spopada z nespečnostjo in sodeč po Margovih predlogih bi morali tudi zvečer jesti hrano, ki je morda za nas bolj povezana z zajtrkom.

5 živil, ki jih priporoča, da jih zaužijemo pred spanjem:

#1 Banane

Čeprav veljajo za živilo, ki poveča energijo, so banane bogate z magnezijem, ki sprošča mišice, prav tako pa vsebujejo tudi serotonin in melatonin, ki spodbujata spanje.

Profimedia
#2 Mandlji

Mandlji so odličen vir zdravih maščob. Vsebujejo tudi triptofan in magnezij, ki pomagata naravno zmanjšati delovanje mišic in živcev, hkrati pa stabilizirata srčni ritem, pove Margo.

Profimedia
#3 Med

Samo ena čajna žlička medu je potrebna, da spodbudi sproščanje melatonina v možganih, kar izklopi oreksin, ki nas ohranja pozorne. To vam bo pomagalo, da se umirite.

Profimedia
#4 Oves

Oves je še eno živilo, ki je bogato z vitamini, minerali in aminokislinami, ki spodbujajo melatonin, za kar smo že omenili, da spodbuja spanje. Prav tako spodbuja proizvodnjo insulina in naravno dviguje krvni sladkor.

#5 Puranje meso

Odličen vir beljakovin, zaradi česar se boste počutili siti. Ponoči se ne boste zbudili lačni.

In česa bi se morali izogibati pred spanjem:

#1 Alkohol

Mogoče se naslednjič odrečite kozarcu vina, saj vam alkohol lahko prepreči globok spanec.

Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!" Profimedia

Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

#2 Sir

Ste že slišali, da ljudje po zaužitju velike količine sira sanjajo čudne sanje? Trdi sir vsebuje visoko raven aminokisline tiramin, zaradi česar so možgani bolj pozorni in osredotočeni. Če imate torej težave s spanjem, se morda odrečite siru.

Profimedia
#3 Začinjena hrana

Ste že imeli težave s prebavo po tem, ko ste zaužili začinjeno hrano? Poleg teh neugodnih posledic, paprika vsebuje kapsaicin, ki telesu otežuje uravnavanje temperature, kar lahko pripelje do nemirnega nočnega spanca.

#4 Maščobna hrana

Hrana, ki vsebuje več maščobe, je za naš želodec težka in morebitna povzročiteljica zgage. Zrezek se lahko počasi prebavlja in moti naš cirkadiadni ritem.

#5 Kava

Verjetno ste že slišali, da zaradi kave ne moremo spati. Drži. Na nekatere vpliva tako in na druge drugače. V vašem sistemu ostane kar nekaj časa in učinke lahko občutite tudi do deset ur kasneje.

Profimedia
Margo še poudari: »Ležanje po zaužitju začinjenega obroka lahko povzroči zgago in nemirno noč.«
Torej kakšen je vaš odgovor? Morda skodelica kaše z medom, banano in mandlji, le purana izločite iz te sklede, razen če vam tako paše.