F. M. | 26. 2. 2020, 09:42

Kaj koronavirus pomeni za vaš že plačan dopust v tujini?

Unsplash
Kaj koronavirus pomeni za vaš že plačan dopust v tujini? (foto: Unsplash)

Koronavirus je ob zadnjih izbruhih v Italiji postal tema vseh pogovorov. Nekateri ob tem zamahnejo z roko in nadaljujejo z dnem po običajnem programu, drugi preventivno kupujejo zaloge razkužil in hrane z daljšim rokom trajanja ter odpovedujejo migracije prek meja.

Slovenci vsako leto potujemo več in dlje, predvsem pa potovanja niso rezervirana le za poletne in zimske počitnice, ampak se prek meja podajamo skozi vse leto. Bodisi so poti službene, bodisi so potovanja zasebni oddihi. Ob izbruhu novega virusa je zato vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnja potovanja, povsem na mestu. 

Širjenje novega virusa (COVID-19) prve negativne učinke že kaže v turizmu, vendar bodo natančnejše statistike jasne šele čez nekaj tednov. Naše turistične agencije opažajo porast vprašanj potnikov na temo koronavirusa, a do množičnih odpovedi za zdaj še ne prihaja. Kako je torej s potovanji Slovencev v tujino? 

Omejitev potovanj v druge države – razen Kitajske – ni, velja pa upoštevati preventivne ukrepe 

Omejitve za potovanje v druge države – razen Kitajske – za slovenske državljane za zdaj ni. Kljub temu pa velja na potovanju upoštevati preventivne ukrepe in sicer: izogibanje stikom z bolnimi ljudmi, pogosto umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje, izogibanje živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi ter izdelkom živalskega izvora, kot je na primer nezadostno toplotno obdelano meso. Na potovanju pri NIJZ svetujejo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili. 

Stanje se sicer spreminja dnevno, najbolj ažurne informacije boste našli na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za zdravje. 

Pred potovanjem preverite aktualno stanje letališč izstopnih, vmesnih in ciljnih držav 

Slovenske meje so odprte in brniško letališče obratuje kot običajno. Zaradi ugodnih povezav pa Slovenci pogosto letimo iz bližnjih letališč pri sosedih, eno takšnih je beneško letališče Marco Polo. Ker se nahaja na območju Italije, kjer je koronavirus trenutno bolj razširjen, so pomisleki upravičeni.

Stanje na omenjenem letališču je trenutno brez večjih posebnosti, če nameravate v prihodnjih dneh od tam leteti, pa pred odhodom od doma spremljajte uradna obvestila na spletni strani letališča (TU) in pa stanje vašega leta neposredno pri letalski družbi, s katero naj bi leteli. 

Potrjene primere okužbe z novim virusom so po novem zabeležili tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem, zato enako velja tudi za lete iz drugih sosednjih letališč.

Poleg odhodne destinacije preverite tudi morebitne izredne zahteve države, v katero potujete, da bi se izognili morebitni prepovedi vstopa na končno destinacijo. Za dodatno pomoč se obrnite na pristojno veleposlaništvo. 

Na ministrstvu so odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavite vprašanja, je vprasanja.mizs@gov.si.

Povračila ob odpovedi že plačanega potovanja, če ste ga primerno zavarovali 

Tisti, ki so potovanja rezervirali veliko pred izbruhom in bi ga radi odpovedali, lahko povračila plačanih turističnih aranžmajev praviloma uveljavljajo, če imajo za to sklenjeno primerno zavarovanje. Torej takšno, ki krije tudi epidemijo, pandemijo ali ogrožanje varnosti na območju potovanja. 

Kot navajajo pri Zavarovalnici Triglav so pogoji za uveljavljanje kritja odpovedi zaradi epidemije sledeči: to, da mora potovanje odsvetovati Svetovna zdravstvena organizacija ali naše ministrstvo za zunanje zadeve.

Da ste situaciji primerno zavarovanje sklenili, preden se je virus na območju potovanja razvil že v takšni meri, da lahko govorimo o ogroženi varnosti tega območja. Za primer potovanja na Kitajsko je to torej pred 28. januarjam 2020. 

Veljati mora pa tudi pogoj, da je potovanje, ki ga želite odpovedati, načrtovano v času trajanja opozorila. Če imate potovanje na Kitajsko predvideno denimo julija in ga odpoveste že sedaj, vam stroške povrnejo le, če bo potovanje julija še vedno odsvetovano. Za tovrstne primere pri Triglavu svetujejo, da z odpovedjo počakate. 

Kako pa je z drugimi državami?

Kritje odpovedi turističnih potovanj zaradi epidemije ali pandemije lahko uveljavljate le, če je za državo, kamor potujete, izdano in veljavno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije ali ministrstva za zunanje zadeve. Če to opozorilo ni izdano, zavarovalnica nastalih stroškov ne bo povrnila.

Če vam let zaradi epidemije v državi, kamor letite, odpove letalska družba, se za povrnitev stroškov najprej obrnite nanjo. Morebitno razliko nastalih stroškov potovanja, če je let odpovedan zaradi epidemije, ki jo je razglasila uradna organizacija, povrne tudi omenjeno zavarovanje.

Če letalska družba let odpove zaradi epidemije v državi, od koder letite, se prav tako najprej obrnite na letalsko družbo. V takem primeru zavarovalnega kritja pri Triglavu ne nudijo, ker je pogoj, da je epidemija ali ogrožena varnost razglašena v državi ali na območju, kamor potujete.

Na kaj morate biti pozorni pri novih rezervacijah potovanj

Ker je to tudi del leta, ko veliko Slovencev običajno načrtuje prvomajske in tudi prve poletne oddihe, se marsikdo sooča z vprašanji, ali je to sploh primeren čas za takšne načrte in kako se zavarovati v primeru bodočih odpovedi potovanj. 

Kot rečeno, vam zavarovanje za turistično potovanje zaradi epidemije ali pandemije velja le, če bo za državo, kamor potujete, izdano in veljavno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije ali ministrstva za zunanje zadeve in ste ga sklenili, preden je bilo za dotično državo izdano to opozorilo. 

Če nameravate potovanje rezervirati pri turistični agenciji, se o stanju in možnostih poznejše odpovedi pozanimajte pri njih, pred odhodom pa se lahko o aktualnem stanju iz prve roke pozanimate tudi pri hotelirjih in drugih nastanitvenih obratih, kjer boste nočili.

Ker je takšne stvari trenutno precej nemogoče predvideti, si lahko pomagate tudi s spodnjimi nasveti.

Če boste letalsko vozovnico kupovali v lastni režiji in prek spleta, priporočamo, da to storite neposredno pri letalski družbi. Različni posredniki, do katerih vas pripeljejo iskalniki kot je priljubljeni Skyscanner, so nekoliko slabše odzivni in boste morebitne zaplete lažje reševali neposredno pri letalski družbi. 

Če boste nastanitve rezervirali prek platform, kot je Booking, izberite možnost fleksibilne rezervacije, ki ima možnost brezplačne odpovedi do nekaj dni pred prihodom. V primeru, da bi morali potovanje odpovedati tik pred odhodom, tako ne izgubite denarja vsaj pri nastanitvi. 

Pravilnik ob izrednih okoliščinah ob izbruhu novega virusa so izdali tudi pri platformi Airbnb (TU). Če ta pravilnik velja za vaše potovanje, ste upravičeni do brezplačne odpovedi rezervacije prenočišča ali doživetja na Airbnbju. Če potujete s prizadetega območja ali na njem sprejemate goste, vas bodo prek strani s podrobnostmi o rezervaciji tudi samodejno obvestili.

Na potovanju ali doma pa velja upoštevati osnovne preventivne ukrepe, več uporabnih informacij pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

PREBERITE ŠE: 13 mitov o koronavirusu in dejstva, ki so znana (in potrjena) ta hip!

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.