Kaj lahko pričakujete, če se za 1 mesec odrečete alkoholu (2. teden bo še posebno presenetljiv!)

4. 1. 2022, 12:00 | Zdravje

              Kaj lahko pričakujete, če se za 1 mesec odrečete alkoholu (2. teden bo še posebno presenetljiv!) (foto: Profimedia) Profimedia

Pravijo mu 'suhi januar', saj je običajno mesec, kot se ljudje največkrat odločimo črtati alkohol iz naših življenj. Bodisi zaradi zaobljub, bodisi zaradi pretiravanja mesec prej – če zdržite vsaj 28 dni, pa vas čaka kar nekaj zelo navdušujočih sprememb.

Prvi teden

Za redne pivce bo prvi teden najtežji. Statistika pravi, da se ljudje, ki so sicer vajeni precej rednega uživanja alkohola, najtežje prebijejo prav čez prvi teden – in v tem obdobju jih tudi največ odneha s to, sicer zelo zdravo zaobljubo.

Ključni razlog za težavno obdobje je spanje. Ko se odrečete alkoholu, se spalne navade začnejo samoiniciativno regulirati, kar pa običajno pomeni, da se prvih nekaj dni težje zaspi. Alkohol namreč pomaga pri uspavanju, a posledično zato trpi kakovost spanca. Čeprav se bo morda zato zdelo, da spite manj, boste na koncu vseeno bolj spočiti in boste lažje ostali osredotočeni.

Verjetno boste začeli sprejemati tudi bolj pametne odločitve glede hrane. Alkohol nas namreč mami k uživanju mastne, nezdrave ('junk') hrane.

Spremembe se bodo začele kazati tudi v hidriranosti telesa, saj alkohol izniči veliko popite vode: 6 kozarcev vina recimo izniči kar 19-24 kozarcev popite vode, zato bo brez alkohola popita voda bolje porabljena, manj bo glavobolov in tudi koža bo zato na videz bolj zdrava.

Drugi teden

Po približno dveh tednih se bodo pokazali prvi blagodejni rezultati kakovostnejšega spanca in boljše hidracije. Bolj boste motivirani, koža bo zasijala, videti boste manj 'napihnjeno'.

Če imate težave z refluksom ali vas večkrat peče zgaga, se vam lahko izboljša stanje in težave močno omilijo, saj alkohol draži želodčno sluznico.

Tretji teden

Krvni pritisk se bo v tej točki verjetno že znižal, zaznali boste tudi kakšen kilogram manj. Alkoholne pijače imajo namreč ogromno kalorij. Tule je nekaj primerov:

 • 500 ml piva: 170 kalorij (711 kJ)
 • 100 ml šampanjca: 75 kalorij (313 kJ)
 • 25 ml gina: 66 kalorij (276 kJ)
 • 25 ml vodke: 58 kalorij (242 kJ)
 • 25 ml viskija: 64 kalorij (264 kJ)
 • 25 ml rakije: 55 kalorij (240 kJ)
 • 150 ml rdečega vina: 128 kalorij (535 kJ)
 • 150 ml belega vina: 123 kalorij (514 kJ)
Četrti teden

Počutje bo na vrhuncu. Če ste nagnjeni k pojavu aken, boste opazili, da je koža bolj čista in izbruhi aken niso tako pogosti, prav tako koža ne bo več zelo suha. Imeli boste občutek lahkotnosti, manj bo napihnjenosti, prsti in noge bodo manj otečeni. Na splošno se boste počutili  zdravo.

In kar je prav tako pomembno – privarčevali boste kar nekaj denarja.

Viri: HealthLine, Men's Health, IzberiSam.org