24. 9. 2022, 07:00 | Vir: STA

Kako do boljše forme: tukaj je recept, ki krepi zdravje

Profimedia

Ste premalo aktivni? Vas skrbi za vašo dobrobit? Če je to tako, je tukaj idealna priložnost, da končno naredite nekaj dobrega zase.

Evropski teden športa, ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom, se začenja s petkovim praznikom slovenskega športa. Kot so ob tem zapisali na ministrstvu za zdravje, letos izpostavljajo pomen hoje kot vsestransko koristne prometne prakse in gibalne dejavnosti, ki pripomore k ohranjanju primerne telesne mase in krepi zdravje.

Hoja je primerna za večino ljudi, zanjo načeloma ne potrebujemo posebne športne opreme, izvajamo jo lahko ob vseh letnih časih, so zapisali na ministrstvu za zdravje in dodali, da je obenem lahko tudi prijetna družabna dejavnost, ki nas bo sprostila in nam polepšala vsakodnevne poti.

Evropski teden športa je po mnenju ministrstva priložnost spremembe v življenjskem slogu na boljše. Kdor pri tem potrebuje pomoč, je v zdravstvenem domu na voljo preventivni program Skupaj za zdravje, namenjen krepitvi telesnega in duševnega zdravja, so še izpostavili.

Za ohranjanje zdravja je potrebna vsakodnevna zmerna telesna dejavnost, ki pomembno zmanjšuje ogroženost za nastanek in napredovanje kroničnih bolezni, so še zapisali. Za doseganje boljših učinkov na zdravje in obvladovanje dejavnikov tveganja (čezmerna telesna masa, visok krvni tlak, povišane maščobe v krvi ipd.) je treba še povečati količino in kakovost telesne dejavnosti, zmanjšati čas, preživet pred zaslonom, in imeti dovolj kakovostnega spanca.

Ključno v vseh življenjskih obdobjih

Redno, kakovostno in ustrezno intenzivno ukvarjanje s športom v vseh življenjskih obdobjih je pri tem ključno, ocenjujejo na ministrstvu, in pripomore k izboljšanju telesne pripravljenosti in dobrega počutja, izboljšanju telesne zgradbe, večji aerobni zmogljivosti in boljši motoriki.

Profimedia

Ministrstvo za zdravje bo 28. septembra skupaj s Fakulteto za šport in Olimpijskim komitejem Slovenije v okviru evropskega tedna športa organiziralo strokovni posvet Hoja - povezovanje, trajnost in zdravje, na katerega so povabili odločevalce in nevladne organizacije, ki lahko pripomorejo k urejanju primernih površin za hojo ter k promociji hoje med različnimi skupinami prebivalstva. Predstavili bodo tudi dobre prakse spodbujanja hoje na področju šolstva, turizma, zdravstva, kulture.

Ob tem bo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v času evropskega tedna športa v sodelovanju z nekaterimi centri za krepitev zdravja v ZD izvajal različne dejavnosti za promocijo zdravega načina življenja. Informacije o dejavnostih so dostopne na spletni strani evropskega tedna športa ewos.olympic.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.