N. V. | 19. 10. 2022, 20:23

Kako spanje v določenem položaju vpliva na zdravje?

Profimedia

Običajno ima vsak od nas določen spalni položaj, ki mu je najljubši. Katera poza pa je najbolj primerna za vaše zdravje?

Spanje nam omogoča fizično in mentalno regeneracijo. Kaj poza, v kateri spite, pove o vašem zdravju?

Spanje na boku

Strokovnjaki pogosto priporočajo spanje na boku, saj se na tak način izognemo smrčanju, izboljšala pa naj bi se prebava.

Bolj priporočljivo naj bi bilo spanje na levi strani.

Še posebej za nosečnice, saj spanje na levi strani zmanjšuje možnost zgage, spodbuja pa tudi krvni pretok. Pritisk na maternico je manjši.

Profimedia

Če čutite bolečine v vratu in ramah, potem je ta spalni položaj nekoliko manj primeren za vas.

Na trebuhu

S spanjem v tem položaju naj bi se zmanjšala možnost pojava spalne apneje in kroničnega smrčanja. Vendar pa ta položaj obremenjuje vrat in spodnji del hrbta, sploh če je ležišče nekoliko bolj mehko. Prav tako vas lahko začne boleti hrbtenica, če je to vaš prevladujoči spalni položaj.

Profimedia

Spanje na hrbtu

Medtem ko se za dojenčke priproča spanje na hrbtu, saj naj bi se tako zmanjšale možnosti za pojav sindroma nenadne smrti dojenčka, spanje na hrbtu za odrasle ni najbolj priporočljivo.

Pri ljudeh, ki pogosto spijo v tem položaju, naj bi se pogosteje pojavljale težave z dihanjem, piše portal Na dlani. Pri ležanju na hrbtu so dihalne poti namreč nekoliko blokirane.

Medtem ko nekaterim ljudem spanje na hrbtu poslabša bolečine v križu in vratu, drugi ugotavljajo, da je tak spalni položaj zanje edini sprejemljiv.

Profimedia

Noben spalni položaj torej ni optimalen. Vsak prinaša svoje prednosti in slabosti za zdravje. Je pa za večino ljudi najbolj ustrezno spanje na boku.

Vsekakor je vredno poslušati sebe. Če se zbudite naspani in brez bolečin, potem je trenutni spalni položaj najverjetneje pravi za vas, sicer pa bi bilo vredno razmisliti o spremembah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.