Osupljive prednosti za zdravje: to se zgodi, če vsak dan spijete kozarec kefirja

30. 5. 2025, 08:00 | Uredništvo
Osupljive prednosti za zdravje: to se zgodi, če vsak dan spijete kozarec kefirja (foto: Profimedia)
Profimedia

Pitje kefirja je preprost, naraven in dostopen način, kako okrepiti telo.

Kefir, fermentiran mlečni napitek, ki se je v zadnjih letih povzpel do statusa 'superhrane', je bil od nekdaj priljubljen med tistimi, ki skrbijo za zdravje črevesja, odpornost in splošno počutje. Toda ni dovolj, če ga pijemo občasno: njegove prednosti naj bi se pokazale šele, ko ga vključimo v svojo (najbolje vsakdanjo) rutino.

Številne prednosti napitka

Kefir nastane s fermentacijo mleka ob pomoči t. i. kefirnih zrn – simbiotske skupnosti koristnih bakterij in kvasovk. V primerjavi z jogurtom, piše Zadovoljna.rs, je bolj mikrobiološko bogat, saj vsebuje tudi kvasovke in številne probiotične seve, poleg tega pa vitamine skupine B, vitamin C, kalcij, antioksidante ter majhne količine mlečne kisline, ogljikovega dioksida in celo sledove alkohola.

Raziskave, med drugim tudi z Univerze Stanford, so pokazale, da bolj raznolik je mikrobiom v črevesju, bolj odporni smo proti škodljivim bakterijam in vnetju v telesu. Poleg tega pa mikrobiologi, med njimi dr. Emily Liming, avtorica knjige Genius Gut (Genialno črevesje), poudarjajo, da redno pitje kefirja koristi tudi delovanju možganov.

Sodna zmaga za Niko Kovač: Vinko Vasle obsojen zaradi žaljivih tvitov

Povezano je namreč z izboljšanjem t. i. relacijske spominske funkcije – torej tiste vrste spomina, ki jo uporabljamo, ko iščemo ključe ali se spomnimo obrazov. Dr. Liming svetuje izbiro kefirja z živimi kulturami brez dodanega sladkorja, najbogatejši z mikroorganizmi pa je praviloma prav domači.

Morda vas zanima tudi:

Kdaj in koliko kefirja piti?

Najboljše učinke dosežemo, če kefir zaužijemo zjutraj na prazen želodec – takrat lahko probiotične kulture nemoteno preidejo skozi prebavni sistem in dosežejo črevesje. Če pa imamo občutljiv želodec ali ne prenašamo hladnih napitkov, ga raje spijemo po obroku – kot naravni digestiv, ki olajša prebavo in zmanjša napihnjenost.

Priporočen dnevni odmerek za začetnike je 100 ml na dan, za redne uživalce pa med 200 in 250 ml dnevno, kar je približno ena skodelica. Če potrebujemo intenzivno podporo prebavi, se priporoča do 500 ml dnevno, za otroke pa med 50 in 150 ml, odvisno od starosti.

Ob vsakodnevni uporabi, poroča Zadovoljna.rs, boste kmalu opazili manj napihnjenosti, boljšo prebavo in manj občutka teže po obrokih.

Sicer pa ima kefir tudi številne druge prednosti, kot so krepitev imunskega sistema, zmanjševanje vnetnih procesov, spodbujanje gostote kosti, uravnavanje sladkorja in holesterola v krvi, pomoč pri sindromu razdražljivega črevesja in težavah po antibiotikih, pozitiven vpliv na kožo in še kaj. Pozna se tudi na mentalnem zdravju, saj njegovi probiotiki izboljšujejo simptome anksioznosti, izboljšujejo razpoloženje in kakovost spanca.

Pitje kefirja je torej preprost, naraven in dostopen način, kako okrepiti telo – od črevesja do možganov. Za najboljše učinke ga kombinirajte z drugimi fermentiranimi živili, kot so kimči, kombuča ali kislo zelje – raznolikost mikrobov je ključ do zdravega mikrobioma.

Američan že več kot pol leta živi v Sloveniji, to je razlog, da se je odločil za selitev