I. D. | 17. 8. 2022, 06:00

Končno so znani zapleti zaradi koronavirusa v nosečnosti

Profimedia
Končno so znani zapleti zaradi koronavirusa v nosečnosti (foto: Profimedia)

Povečala se je umrljivost žensk med porodom, TO je glavni razlog.

Pandemija je povzročila nepredstavljive obremenitve za zdravstveni sistem, zaradi česar so trpeli tudi rutinski pregledi, včasih celo spremljanje nosečnic. V Sloveniji je na tem področju položaj ves čas zgleden, a marsikatera, tudi zahodna država se je soočala z zapleti zaradi slabšega spremljanja stanja nosečnic.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Porodnišnica Postojna (@porodnisnicapostojna)

Kako je povečana previdnost zaradi možnosti prenosa bolezni vplivala na zdravje nosečnic, so ugotavljali v ZDA, kjer so bile razlike v negi med premožnejšimi in revnejšimi še posebej velike. Primerjavo rezultatov pred in med pandemijo so zdravniki objavili v reviji JAMA Network Open. Osredotočili so se na način rojevanja, število prezgodnjih porodov in umrljivost.

Ugotovili so, da se je med pandemijo povečala umrljivost mater med porodom, več je bilo srčno-žilnih zapletov in obporodnih krvavitev.

"Med pandemijo smo izmerili majhno, a statistično pomembno povečanje smrti mater med hospitalizacijo zaradi poroda, kot tudi z nosečnostjo povezanih zapletov, kar je vzbuja skrb," meni prva avtorica študije, ginekologinja in porodničarka Rose L. Molina.

Profimedia

Molina in kolegi so v analizo vključili podatke več kot 1,6 milijona nosečnic iz 463 bolnišnic, ki so rodile v 14 mesecih pred začetkom in 14 mesecih po začetku pandemije. Med obema skupinama niso našli bistvenih razlik glede rase, starosti, etnične pripadnosti, vrste zavarovanja in pridruženih bolezni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UKC Ljubljana (@ukc_ljubljana)

Število vseh živih novorojenčkov je med pandemijo padlo za 5,2 odstotka. Število mater, ki so umrle med porodom, se je s 5,17 na 100.000 pred pandemijo povzpelo na 8,69 v obdobju koronavirusa. Večje so bile tudi možnosti za razvoj težav s povišanim krvnim tlakom in krvavitvami. Ti rezultati naj ne bi bili povezani s samimi okužbami, ampak s slabšim spremljanjem nosečnic med pandemijo zaradi varnostnih ukrepov. Ob tem so ginekologi spregledali marsikatero težavo, ki bi jo sicer lahko pravočasno rešili, a so se tako razvijale naprej in nazadnje pripeljale do zapletov.

Profimedia

Ugotovili so tudi, da se je skrajšalo število dni, ki jih nosečnice in porodnice preživijo v bolnišnici. To velja predvsem za porodnice, ki so rodile s carskim rezom. S krajšo hospitalizacijo so želeli strokovnjaki zmanjšati možnosti za prenos okužbe. Med pandemijo se je zmanjšalo tudi število primerov sepse, kar pripisujejo večjemu poudarku na temeljiti higieni rok in nošenju mask.

Profimedia

"Čeprav se operativni posegi prilagajajo hitro spreminjajočim se navodilom in zdravniki še naprej izvajajo vse nujne naloge, je izkušnja porodnic bistveno drugačna. To še posebej velja, ko govorimo o strogih pravilih glede obiskov, zaradi česar imajo v že tako stresnem obdobju omejeno podporo svoje družine," nadaljuje Molina. "Glede na to, da se bomo tudi v prihodnje srečevali z novimi valovi, je pomembno ublažiti s pandemijo povezane motnje v skrbi za nosečnice."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.