N. V. | 9. 7. 2022, 14:17

Miti o nosečnosti, v katere še vedno verjamemo

Profimedia

To so pravila, ki jih je znanost ovrgla.

Ginekologinji in porodničarki Mary Jane Minkin in Rachel Arusha sta za spletni medij Insider razkrili 5 najpogostejših mitov o nosečnosti, v katere še vedno verjame veliko žensk.

1. Nosečnica ne sme telovaditi

Arushova pravi, da je ravno nasprotno: zmerna telesna aktivnost je lahko zelo dobra za nosečnice. Na temo, ali se nosečnice smejo gibati, je bilo narejenih že nešteto raziskav, izkazalo pa se je, da ima telesna aktivnost dobre učinke – zmanjša možnost urgentnega carskega reza, bodoče mamice pa se manj zredijo.

Profimedia

Poleg tega zdravnica dodaja, da lahko telovadba med nosečnostjo ublaži bolečine v hrbtu, težave z zaprtjem, poškodbami sklepov, spanjem, prekrvavitvijo in omogoči hitrejšo vrnitev na prejšnjo težo.

In v zvezi s tem naj se ženske, ki se pred nosečnostjo niso gibale, počasi in postopoma uvajajo v vadbo: "Ženskam ne svetujem, da nenadoma začnejo telovaditi do onemoglosti, če tega niso počele že prej. Če pa so, recimo, tekle že prej, je popolnoma v redu, da s tem nadaljujejo med nosečnostjo."

2. Nosečnica mora jesti za dva

Strokovnjaki pravijo, da naj bi nosečnice zaužile le okoli 300 kalorij več kot sicer. To je povsem dovolj za normalno rast in razvoj otroka. Seveda pa je telo vsakega posameznika drugačno in le zdravnik vam lahko pove, kaj je za vas najbolje.

3. Nosečnica ne sme piti kave

Ena do dve skodelici kave ne škodita ne materi ne otroku, pravi Arushova. Strokovnjaki Ameriškega združenja porodničarjev in ginekologov to potrjujejo in dodajajo, da "manj kot 200 miligramov kofeina na dan ne predstavlja tveganja za nosečnost". Mimogrede, ena skodelica turške kave ima v povprečju okoli 80 miligramov kofeina.

Profimedia

4. Hrepenenje po hrani je pokazatelj pomanjkanja hranil

Mnogi trdijo, da lahko na podlagi hrane, ki jo jeste, ugotovite, katerih hranil vam primanjkuje. "Zelo preprosto je ugotoviti, ali vam kaj manjka – naredite krvni test," pravi Minkinova in svetuje, da ne verjamete zgodbam, da "če jeste to, potem vam primanjkuje tega ..."

5. Nosečnica si ne sme barvati las

Arushova pravi, da strah, da bodo molekule iz barve za lase po krvnem obtoku prišle do ploda in mu škodovale, ne temelji na nobenih konkretnih dejstvih.

"Večina molekul v barvah za lase je velikih in mislim, da ne morejo doseči krvnega obtoka. Toda vse, kar nanesete na kožo, lahko pride v krvni obtok in na to temo nimamo dovolj raziskav, zato to odločitev vedno prepuščam bolnikom," pravi zdravnica.

Ameriško pediatrično združenje ob tem pravi, da barve za lase niso tako strupene in da se le majhne količine vpijejo v kožo. To pomeni, da ni nevarnosti za plod.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.