I. D. | 22. 7. 2022, 06:30

Končno znano, kako dolgo nas cepiva ščitijo pred okužbo

Profimedia

Razmišljate o poživitvenem odmerku? Ta informacija vam lahko pomaga pri odločitvi.

Vse odkar so na voljo cepiva, ki naj bi ščitila pred okužbo s koronavirusom ali vsaj pred težkim potekom bolezni, se v strokovni in splošni javnosti odvijajo debate o tem, kako dolgo traja zaščita in kdaj bi bil potreben poživitveni odmerek.

Ekipa znanstvenikov z univerz Yale in Severna Karolina je končno prišla do odgovora: zaščita po cepljenju je kratkotrajna.

Raziskava je prva, ki je podrobno preučila možnost ponovne okužbe po naravni infekciji ali cepljenju. Preverili so učinkovitost cepiv podjetij Moderna, Pfizer, Johnson&Johnson in Oxford-AstraZeneca, torej vseh cepiv, ki so (bila) na voljo tudi pri nas.

Profimedia

Možnost ponovne okužbe je odvisna od tipa cepiva. Manjša je pri cepivih mRNA (Pfizer, Moderna); ti cepivi nudita skoraj trikrat daljšo zaščito kot okužba po naravni poti ali cepivi Johnson&Johnson ter Oxford-AstraZeneca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ECinSlovenia (@evropska_komisija)

"Cepiva mRNA sprožijo najmočnejši imunski odziv in naša analiza potrjuje, da nudijo dolgotrajnejšo zaščito, kot druga cepiva ali prebolevnost," pojasnjuje Jeffrey Townsend, profesor biostatistike na medicinski fakulteti Yale. "A ne smemo pozabiti, da se naravna imunost in cepljenje ne izključujeta. Veliko ljudi pridobi delno imunost iz različnih virov, zato je razumevanje relativne trajnosti nujno pri odločanju, kdaj bomo ponovno spodbudili svoj imunski sistem."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barsos MC d.o.o. (@barsos_mc)

Za zanesljivo zaščito so nujna posodobljena cepiva, prilagojena spremembam v virusu, ki se s časom naravno pojavijo. "Radi pozabimo, da tekmujemo z virusom, ki razvija načine, s katerimi se želi izogniti tako naravnemu kot s cepljenjem pridobljenemu imunskemu odzivu," dodaja Alex Dornburg z univerze Severne Karoline, ki je študijo vodil skupaj s Townsendom. "Ob omikronu smo videli, da so cepiva proti zgodnejši varianti virusa manj učinkovita v boju z novimi variantami."

Profimedia

Tveganje ponovne okužbe s SARS-CoV-2 je presenetljivo podobno tistemu za reinfekcijo z endemičnimi koronavirusi (ti povzročajo “navadni prehlad”). Na žalost to pomeni redne poživitvene odmerke, če se želimo ubraniti pred okužbo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.