J. Z. | 17. 9. 2022, 07:00

Kratek vodič po cepivih proti koronavirusu: na voljo jih je sedem, a vsi ne morejo dobiti vseh

Profimedia
Kratek vodič po cepivih proti koronavirusu: na voljo jih je sedem, a vsi ne morejo dobiti vseh (foto: Profimedia)

V Sloveniji se lahko že cepite s cepivom, ki je prilagojeno na omikron. A če ste se želeli cepiti s tistim, ki je prilagojeno najnovejšim različicam virusa, boste morali počakati. Preverili smo, med katerimi lahko izbirate.

Število okuženih z novim koronavirusom znova raste, zato vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronaviursa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel poziva k cepljenju, predvsem starejše od 60 let, za katere je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka. V Sloveniji je trenutno na voljo sedem cepiv štirih proizvajalcev: na voljo so mRna, vektorska in protonska cepiva

Katero cepivo izbrati za osnovno cepljenje?

Če še niste cepljeni, lahko še vedno opravite osnovno cepljenje. V skoraj vseh primerih cepiv, ki so na voljo, je osnovno cepljenje sestavljeno iz dveh cepljenj, le pri cepivu Janssen gre le za en odmerek. Cepiva za osnovno cepljenje so v državi na voljo in zanje ni treba čakati, so nam pojasnili na NIJZ.

Za osnovno cepljenje lahko izberete: Comirnaty 30 (Pfizer/BionTech) in Nuvaxovid (Novavax) za osebe, ki stare 12 let in več, Spikevax (Moderna) za osebe, stare šest let in več, cepivo Janssen (Johnson&Johnson) pa za odrasle, stare 18 let in več. Za osnovno cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, je registrirano tudi cepivo Comirnaty 10.

Našteta cepiva so na voljo tudi za poživitveni odmerek, tako prvi kot drugi, a pozor, poživitveni odmerek še ni predviden in odobren za otroke, mlajše od 12 let.

V skladu z nacionalnimi priporočili je, zaradi boljše učinkovitosti in manj resnih zapletov, priporočljiva uporabo mRNA cepiv, torej cepiv Moderne in Pfizerja. Pri osebah, ki še niso začele cepljenja, strokovnjaki na NIJZ priporočajo tudi uporabo protonskega cepiva Nuvaxovid.

Vektorsko cepivo proizvajalca Johnson&Johnson pa se lahko uporabi le na izrecno željo osebe, ki se cepi. Ob tem pa mora zdravnik osebo opozoriti na možnost neželenih učinkov, povezanih z vektorskimi cepivi. Spomnimo, strokovna skupina je lani soglasno potrdila, da obstaja gotova povezava med smrtjo in cepljenjem 20-letne ženske, ki je prejela cepivo Janssen. Po cepljenju je namreč utrpela sindrom tromboze s trombocitopenijo.

Katera so prilagojena najnovejšim različicam?

Nekateri so pri ponovnem cepljenju s poživitvenim odmerkom čakali na cepiva, ki so prilagojena na omikron, ki je že nekaj mesecev prevladujoča različica koronavirusa po vsem svetu. 

V Sloveniji se lahko že prijavite tudi na cepljenje s cepivom, ki je prilagojeno na omikron, ne pa še tudi na najnovejši podrazličici BA.4 in BA.5. Evropska agencija za zdravila je najnovejše cepivo odobrila v ponedeljek. In kdaj bo dostopno v Sloveniji? Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Osterc je ta teden napovedal, da bodo prvi odmerki tega cepiva pri nas dostopni v roku štirih tednov.

Je pa od tega tedna na voljo za cepljenje Pfizerjevo cepivo, ki je prilagojeno predhodni različici omikrona BA.1. Na NIJZ smo preverili, koliko ga je na voljo. Kot so nam pojasnili, so prejeli 152.640 odmerkov, cepivo pa je sproščeno. To pomeni, da so ga tisti cepilni centri, ki so ga naročili, ta teden tudi že prejeli. Za cepljenje s tem cepivom se morate v večini cepilnih centrov vnaprej prijaviti. 

Profimedia

Kmalu naj bi bilo na voljo za uporabo tudi cepivo Moderne, prav tako prilagojeno različici BA.1. V Sloveniji imamo že 33.000 odmerkov, a še ni na voljo za uporabo, saj NIJZ še ni "prejel vse potrebne dokumentacije proizvajalca, ki jo mora dostaviti skladno z regulatornimi predpisi"

Obe cepivi, prilagojeni na omikron, pa sta registrirani le za poživitveni odmerek – za uporabo pri osebah, starih 12 let in več, ki so v preteklosti prejele vsaj osnovno cepljenje proti covid-19 in so od zadnjega odmerka cepiva minilo najmanj trije meseci.

Osterc pa pravi, da "nikakor ne gre čakati na novo cepivo". Poudaril je, da je cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, že na voljo za poživitveno cepljenje. In dodal, da težji potek covid-19 preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.