N.Z. | 6. 9. 2023, 11:20

Leta 2030 bodo (s pomočjo zdravila) ljudem zrasli novi, tretji zobje, trdijo japonski znanstveniki

profimedia

Ena od najbolj zanimivih stvari pri morskih psih je njihova sposobnost, da jim ponovno zrastejo zobje. In čeprav skupina japonskih raziskovalcev ne trdi, da bi si morali prizadevati biti čim bolj podobni morskemu psu, si želijo, da bi morda nekoč z njimi delili to isto sposobnost.

Nadaljevanje študije iz leta 2021 (objavljene na Scientific reports), ki je pokazalo, kako lahko zdravilo, ki cilja na beljakovine, ki jih sintetizira gen USAG-1, vpliva na število zob pri živalih, se je ekipa posvetila še ljudem.

Za leto 2024 so med drugim že napovedali klinično preskušanje zdravila, za katerega upajo, da bo pripravljeno za splošno uporabo leta 2030.

Sanje o tretjih lastnih zobeh

"Zamisel o rasti novih zob so sanje vsakega zobozdravnika. S tem se ukvarjam že od podiplomskega študija. Prepričan sem, da mi bo to uspelo," je za Mainichi povedal Kacu Takahaši, vodilni raziskovalec in vodja oddelka za zobozdravstvo in oralno kirurgijo na medicinskem raziskovalnem inštitutu Kitano v Osaki.

"Upam, da bom doživel trenutek, ko bo zdravilo za ponovno rast zob postala tretja možna izbira, ki se bo pridružila protezam in vsadkom."

Takahaši je leta raziskoval potencial ponovne rasti zob in se osredotočil na vlogo genov pri rasti zob.

Ključ do rasti zob je en sam gen

"Število zob se je spreminjalo zaradi mutacije samo enega gena," je povedal. "Cilj našega raziskovanja je najti način, kako spremeniti število zob (ki jih imajo ljudje)."

Raziskovalci so ugotovili, da lahko beljakovina USAG-1 omeji rast zob pri miših. Ko so ustavili nastanek te beljakovine, so uspeli spodbuditi rast zob.

Ekipa je tekom teh raziskav razvila zdravilo za blokiranje beljakovin in mišim uspešno omogočila, da so jim zrasli novi zobje.

V nedavnem strokovnem članku, objavljenem v Regenerative Therapy, japonski znanstveniki okrcajo stanje v dentalnem zdravju zaradi pomanjkanja razpoložljivih zdravljenj za ponovno rast zob, hkrati so prepričani, da bi prav zdravljenje s protitelesi proti USAG-1, ki je delovalo na miših, lahko pomenilo 'preboj tudi pri zdravljenju zobnih anomalij pri ljudeh'.

Geni, ki vplivajo na rast zob

Glede na to, da približno 1 odstotek ljudi trpi za anodontijo - genetsko bolezen, ki ustavlja rast celotnega zobovja, obstaja upanje za ponovno rast zob pri ljudeh, ki presega le poskuse, osredotočene na miši.

In to upanje, trdi Takahaši, bi moralo dodatno spodbuditi dejstvo, da so pri ljudeh dejansko našli nastavke za tretji niz zob.

His je dejal, da njegove prejšnje raziskave kažejo, da ljudje premoremo začetek tretjega niza zob, ki je že vgrajen v naših ustih. To je najbolj vidno prikazano pri 1 odstotku ljudi, ki bolehajo za hiperdontijo - bolezen, pri kateri zraste več kot celoten niz zob.

Takahaši verjame, da bi s pravilno gensko manipulacijo lahko aktivirali rast prav tega tretjega niza brstov.

Vse oči so zdaj uprte v klinični preizkus, ki se bo začel že prihodnje leto. Če bo šlo vse po načrtih, se bo človeštvo že leta 2030 lahko pohvalilo z veliko več zobmi, za konec razveseljive serije novic o znanstvenih odkritjih s področja dentalnega zdravja še piše novinar Tim Newcomb za Popular Mechanics.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.