26. 5. 2022, 20:38

Zdravstveni delavci s tekom na grad proti kostno-mišičnim boleznim

UKC Ljubljana/Facebook

Na prvem mestu je pacient, a brez zdravega zdravstvenega delavca ni primerne oskrbe. 

Dan zdravja so zdravstveni delavci obeležili s skrbjo za lastno zdravje. Brez skrbi za lastnego zdravje namreč tudi za zdravje drugih ne morejo poskrbeti. 

Dogodek, ki traja že sedmo leto, se je pričel z organizirano jutranjo telovadbo za zdravstvene delavce na ploščadi UKC ljubljana.

UKC Ljubljana/Facebook

Prva kampanja pred sedmimi leti se je osredotočala predvsem na ozaveščanje zdravstvenih delavcev o pravilnem dvigovanju bremen. Danes se osredotočajo na posledice narave dela, ki vključuje dolgotrajno sedenje.

Tek in hoja na Ljubljanski grad

Glavni razlog za bolnišnično odsotnost med zaposlenimi, je povedala organizatorka prireditve Nataša Dernovšek Hafnar, so kostno-mišične bolezni. Vzrok zanje je pogosto dolgotrajno sedenje in premalo gibanja. 

UKC Ljubljana/Facebook

Prav fizična aktivnost pa je bila osrednji del dejavnosti, ki so jih pripravili ob prazniku zdravja. Kot že rečeno, so se udeleženci najprej razmigali z jutranjo telovadbo, zaključek dneva pa je potekal v znamenju hoje oziroma teka na ljubljanski grad.

V središču kostno-mišične bolezni

Kostno-mišične bolezni so poglavitni razlog za večino bolnišničnih odsotnosti med zaposlenimi v zdravstvu. Razlog zanje pa se nahaja v specifičnem delu oziroma pomanjkanju vsakodnevnega ustreznega gibanja.

"Namen je narediti nekaj v korist zaposlenih, da bi bilo teh bolezni manj," je povedala organizatorka prireditve Nataša Dernovšček Hafner in dodala “Vedno se poudarja, da je na prvem mestu pacient, a brez zdravnega delavca ni ustrezne oskrbe."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.