20. 11. 2023, 11:25 | Vir: STA

Krajšanje čakalnih dob: ministrstvo za zdravje pripravlja srečanje z direktorji zdravstvenih zavodov

Bobo

Želijo pripraviti protokol, ki bo vseboval tudi IT-rešitve za razbremenitev zdravstvenega kadra, hkrati pa bo prinesel večje obveznosti bolnikov.

Ministrstvo za zdravje danes in v torek pripravlja srečanje z vsemi direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic o protokolu za urejanje čakalnih seznamov, je napovedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Dodala je, da protokol na delovni skupini še ni potrjen, pred tem namreč od direktorjev pričakujejo povratne informacije.

Protokol bodo s komentarji direktorjev zavodov ustrezno dopolnili, je ministrica dejala ob robu petkove konference o uvedbi na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave.

Prejšnji ponedeljek pa je Prevolnik Rupel dejala, da želijo pripraviti protokol, ki bo vseboval tudi IT-rešitve za razbremenitev zdravstvenega kadra, hkrati pa bo prinesel večje obveznosti bolnikov. Bolniki bodo morali sprejeti večjo odgovornost in se terminov, na katere so naročeni, v veliki meri držati. Analiza prvih pregledov na 10 področjih v zdravstvu, ki so jo pripravili na ministrstvu za zdravje, je namreč pokazala, da trenutna stopnja odpovedovanja terminov znaša 20 odstotkov.

Bolnik bo moral dodeljeni termin obiska pri zdravniku potrditi.

Bolnik bo moral dodeljeni termin obiska pri zdravniku potrditi.

Bobo

Predlaganje aktivno potrjevanje dodeljenega termina

Na ministrstvu predlagajo, da se bo lahko istemu bolniku sočasno izdala le ena napotnica za enako storitev in da bodo bolniki tri dni pred terminom dobili opomnik o zdravstvenem pregledu, so zapisali v usmeritvah zdravstvene politike za prihodnji dve leti.

Zapisali so tudi, da bo bolnik moral dodeljeni termin obiska v zdravstvenem domu ali bolnišnici aktivno potrditi ali zavrniti. Če tega dva dni pred obiskom ne bo storil, se bo termin sprostil. Če bo bolnik želel nov termin, se bo moral izvajalcu za neudeležbo opravičiti.