10. 5. 2022, 09:14

Možnost resnih zapletov za nosečnice ob okužbi s covidom-19

Profimedia

Po dobrih dveh letih pandemije covida-19 to nalezljivo bolezen poznamo veliko bolje kot ob njenem pojavu in vemo, katere skupine ljudi najbolj ogroža - mednje spadajo tudi nosečnice.

Raziskovalci z univerze v Britanski Kolumbiji v Kanadi so potrdili domneve, da okužba s covidom-19 v nosečnosti poveča možnost za hospitalizacijo nosečnice in prezgodnji porod.

Znanstveniki so preučili vzorec 6012 primerov okužbe s covidom-19 pri nosečnicah v Kanadi, pri katerih so spremljali potek bolezni. Rezultate so nato primerjali s podatki raziskav med nenosečimi ženskami, ki so se okužile s covidom-19 in odkrili, da so zapleti veliko pogostejši v prvi skupini.

466 od nosečnic iz študije, kar znaša 7,75 odstotka, so morali hospitalizirati, 121 (2,01%) izmed njih pa je potrebovalo intenzivno oskrbo - pri nosečnicah je torej nujnost hospitalizacije ob okužbi s covidom-19 2,65-krat bolj verjetna, kar 5,46-krat več možnosti pa je za potrebo po zdravljenju v enoti intenzivne nege.

Profimedia

Obstajajo tudi dejavniki, zaradi katerih je lahko tveganje še večje, denimo starost nosečnice in težave s povišanim krvnim pritiskom že iz časa pred nosečnostjo. 

Raziskovalci so se posvetili tudi statistiki prezgodnjih rojstev in odkrili, da je stopnja prezgodnjih porodov pri nosečnicah s covidom-19 znašala 11,1 odstotka, kar je več kot siceršnjih 6,8%.

Dr. Elisabeth McClymont, prvopodpisana med raziskovalci, je povedala, da gre za zaskrbljujoč podatek, saj lahko prezgodnje rojstvo resno in vseživljenjsko zaznamuje otroka.

Profimedia

S študijo so zato želeli tudi opozoriti na pomembnost preventivnih ukrepov, med katerimi prednjači cepljenje - tu so izpostavili dejstvo, da v omenjeni skupini nosečnic po cepljenju nobena ni opazila resnih neželenih stranskih učinkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.