R. K. | 27. 2. 2023, 18:36

Na pomurskih osnovnih šolah razsaja nevaren virus: ponekod odsotnih skoraj polovica učencev

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Nekateri otroci so morali zaradi zdravstvenih težav poiskati pomoč tudi v bolnišnici.

Po pomurskih vrtcih in osnovnih šolah razsaja virus, zaradi katerega se je močno povečalo število odsotnih otrok, pri katerih se pojavljata bruhanje in povišana telesna temperatura. Zaradi dehidracije je nekaj otrok pristalo celo v bolnišnici, poroča Sobotainfo

V Turnišču manjka skoraj polovica učencev

Največ otrok je po informacijah omenjenega medija zbolelo na Osnovni šoli Beltinci, kjer je bilo v četrtek, 23. februarja, od pouka odsotnih 250 otrok, ki so imeli težave z bruhanjem. O skrb zbujajočih številkah poročajo tudi z Osnovne šole Turnišče, kjer je bilo od 265 učencev, kolikor jih obiskuje to šolo, zaradi zdravstvenih težav doma kar 107 otrok. Virus razsaja tudi v tamkajšnjem vrtcu, kjer je bilo od 128 otrok odsotnih 28. 

Profimedia

Nič boljše ni niti na drugih pomurskih osnovnih šolah, na Osnovni šoli I v Murski Soboti je bilo prejšnji teden vsak dan odsotnih okoli 115 otrok, približno 100 pa jih je manjkalo tudi na Osnovni šoli II.

V bolnišnici izolirali rotavirus

Povečano število hospitaliziranih otrok s prebavnimi težavami in vročino so opazili tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kar je za Sobotainfo potrdil predstojnik otroškega oddelka Zdravko Roškar, ki je povedal, da so pri večini iz blata izolirali rotavirus. Trenutno je tam zaradi težav z bruhanjem hospitaliziranih šest otrok

Povečano število nalezljivih bolezni v Pomurju so zabeležili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za navedeni medij je spregovorila epidemiologinja Teodora Petraš z Organizacijske enote Murska Sobota, ki je povedala, da beležijo predvsem virusne respiratorne okužbe, vodene koze, gripo, streptokokne angine, norovirusne okužbe in okužbe s covidom. 

Profimedia

Prenaša se z neposrednim stikom

Rotaviroza je še posebej nevarna za najmlajše, saj jih lahko hitreje privede do dehidracije, okužijo pa se lahko tudi odrasli, ki pa lahko okužbo prebolijo tudi brez znakov in simptomov.

Prenaša se z neposrednim stikom "iz rok v usta" oziroma od iztrebka bolnika v usta bodočega bolnika. Bolnik je kužen v obdobju, ko odvaja tekoče blato, kar lahko pri otrocih po navedbah NIJZ traja tudi dlje kot 14 dni. Virus se s stikom prenaša tudi na hrano, pijačo in predmete. "Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega."

Profimedia

Zdravljenje in preprečevanje okužb

Specifičnih zdravil za rotavirozo ne poznamo, zelo pomembno je predvsem, da nadomestimo izgubljeno tekočino in elektrolite. Za dojenčke je na voljo tudi cepivo. Pri preprečevanju okužbe je ključnega pomena osebna higiena, predvsem pogosto in pravilno umivanje rok. "Prostor, kjer se nahaja oboleli, je potrebno mokro čistiti in po potrebi razkuževati ter večkrat dnevno prezračevati," so med drugim zapisali na spletni strani NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.