A. B. | 26. 10. 2022, 11:25 | Vir: Aktivni.si

Narežite čebulo in jo posujte s sladkorjem – trik, zaradi katerega zagotovo ne boste ozdraveli

Profimedia

Vas bo pripravek zaščitil pred prehladi in gripo, ki je v jesenskem času v močnem porastu? Takšno je mnenje strokovnjakov. 

Gre za popoln recept za pripravo karamelizirane čebule ali za pripravek, ki vas bo zaščitil pred prehladi in gripo? Po spletu je namreč pred nekaj leti zaokrožil postopek, ki narekuje vlaganje čebule s sladkorjem, kar naj bi vas zaščitilo pred jesenskimi prehladi. A strokovnjaki se s tem ne strinjajo. 

Profimedia

Kakšen je postopek? 

Nekaj čebul olupite in narežite na srednje velike kose. S čebulo napolnite kozarec, ki ga lahko neprodušno zaprete. V kozarec natresite še sladkor, in sicer toliko, da je čebula dobro prekrita. Tesno zaprite kozarec in počakajte tako dolgo, da se ustvari soku podobna zmes.

Po dnevu ali dveh sok precedite v drug kozarec – za to lahko uporabite laneno krpo – in ga shranite v hladilniku. Do trikrat na dan si lahko privoščite žlico soka. 

Ker okus čebule in sladkorja ni za vsakogar, lahko po zaužitju popijete malo vode ali soka. 

Profimedia

Strokovnjaki opozarjajo, da vam to zagotovo ne bo pomagalo 

Po mnenju številnih strokovnjakov je to popoln recept za pripravo karamelizirane čebule – nikakor pa tako pripravljen sok ne preprečuje prehlada ali gripe. Bolj verjetno je, da bo potreben pogostejši obisk zobozdravnika. 

Kot je za spletno stran AAP povedala prof. Anne Chang, vodja oddelka za zdravje otrok, ni objavljenih znanstvenih dokazov, ki bi podprli trditve, ki krožijo v spletu. "Vse, kar je namočeno v sladkorju, je verjetno nezdravo," je še povedala.

Profimedia

S tem se strinja tudi prof. z inštituta Murdoch Children’s Research, ki pravi, da domnevno domače zdravilo ne bo pomagalo pri zdravljenju dihalnih težav: "Zdravila za prehlad, gripo in bronhitis ni," pravi strokovnjakinja. 

Na NIJZ opozarjajo, da naj bomo s telesom strpni 

Kot pišejo na strani NIJZ, so za zdravljenje na voljo protivirusna zdravila, ki pa le nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek. Vendar zdravljenje z omenjenimi zdravili za večino bolnikov ni smiselno.

Najbolj pomembno je, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni.

Pri povišani telesni temperaturi bodo pomagali antipiretiki. Za otroke je primeren paracetamol. Tveganje za gripo pa je mogoče zmanjšati tudi s sezonskim cepljenjem. Pomembno je, da zaužijete dovolj tekočine, prav tako svetujejo počitek in izogibanje telesnim naporom, dokler traja vročina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.