R.S. | 16. 10. 2022, 08:00

To so pesmi, ki lahko pomagajo rešiti življenje

Profimedia

Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepale nepravilno in stanje poslabšale. V takih trenutkih je lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca. 

16. oktober je svetovni dan oživljanja. Večina srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim oživljanjem izboljšajo končni izid ter rešijo življenje. Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj.

Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma začeli temeljne postopke oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili od dva do štirikrat več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja.

Že v treh do petih minutah po srčnem zastoju namreč začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Profimedia

Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepale nepravilno in stanje poslabšale. V takih trenutkih je lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca, ki bi ljudem dala pravi ritem izvajanja stiskov prsnega koša, hkrati pa bi predstavljala znano oporo v izjemno stresni situaciji.

Koristne pesmi

Če vam uspe, da si v spomin prikličete ritem skladbe Bee Gees Stayin' Alive (Ostati živ), vam je to lahko v pomoč. Pesem ima namreč natanko tak ritem, s kakršnim je treba pritiskati na prsni koš tistega, ki doživi nenadni zastoj srca.

Zveza študentov je skupaj s glasbeniki pripravila seznam slovenskih pesmi, ki imajo prav tak ritem in so nam lahko v pomoč.

Čuki: Krokodilčki
Bepop: Odpelji me
Jan Plestenjak: Večja od neba
Nina Pušlar: Ta svet ne zna živet
Martin Krpan: Je v Šiški še kaj odprtega
Agropop: Samo milijon nas je
Vlado Kreslin: Z Goričkega v Piran
Majda Sepe: Šuštarski most
Martin Lumbar: Kekčeva pesem
Neca Falk: Maček Muri

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.