A. B. | 31. 10. 2022, 07:00

Ne zavedamo se, kako pomembne so ledvice, dokler naše življenje ni ogroženo

Profimedia

Si tudi vi ob pokovki radi privoščite hladno gazirano pijačo? Ali pa to pijete vsak dan? Ne zavedate se, kako močno bi vas moralo skrbeti. 

Ne zavedamo se, da lahko za normalno delovanje našega telesa še kako potrebujemo tudi zdrave ledvice. Te imajo za nas eno najpomembnejših vlog. Sodelujejo pri odstranjevanju škodljivih snovi iz krvi, uravnavanju tekočin in krvnega tlaka. 

Bolezen ledvic je lahko diagnoza, ki spremeni življenje, zato je pomembno živeti življenjski slog, ki podpira zdravje tega pomembnega organa.

Na vrhu lestvice škodljivcev so gazirane pijače 

Medtem ko imajo nekateri genetsko nagnjenost k bolezni ledvic, lahko dejavniki, kot so telesna vadba, prehrana, kajenje, ravni krvnega tlaka in sladkorna bolezen, prav tako povečajo tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni. "Med bolniki s kronično ledvično boleznijo sta zelo pogosta povišan krvni tlak in sladkorna bolezen, ki sta značilni bolezni sodobne, razvite družbe. Obe bolezni povzročata nastanek kronične ledvične bolezni in hkrati tudi okvarjata ožilje in srce, ter vodita predvsem do srčnega infarkta in možganske kapi," poudarja prof. dr. Jakob Gubenšek, dr. med., spec. internist za spletni portal Zasrce.si. 

Profimedia

"Najbolj nevarni so kemično preprosti polifosfati v vnaprej pripravljeni hrani (konzervansi) in gaziranih sladkih pijačah, ki jih telo najlažje vsrka iz črevesja," razloži Gubenšek, predvsem zaradi močno koncentriranega sladkorja. Sestavina, ki jo najdemo v običajnih in dietnih gaziranih pijačah, zlasti v koli, je fosforna kislina.

Raziskave kažejo, da so takšne pijače, ki vsebujejo fosforno kislino, povezane s težavami s sečili, vključno z ledvičnimi kamni, in povečujejo tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni.

Zato je pomembno, da se omejimo pri uživanju mleka in mlečnih izdelkov, jajčnemu rumenjaku, ribah, mesnih izdelkih in stročnicah. "Če se bolnik ne drži ustrezne diete, je tudi z zdravili (fosfatnimi vezalci) zelo težko urediti vrednosti fosfata v krvi. Ker povišan fosfat na kratki rok ne povzroča težav, bolniki pogosto pri zdravljenju niso dovolj zavzeti," poudarja Gubenšek. 

Fosfatna piramida.

Fosfatna piramida.

Zasrce.si

Ob tem poudarjajo, da se je treba glede na zgornjo piramido vrhu, v katerem najdemo gazirane pijače s fosfatnimi aditivi, ocvrto meso in sir ter instantno kavo, popolnoma izogibati. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.